Takmer niet svadby, kde by sa ako predjedlo nepodávala šunková rolka s chrenovou penou. A niet dobrej reštaurácie, kde by vám neponúkli čiernohorský rezeň. Nielen tieto zľudovené jedlá do nášho jedálnička priniesol zakladateľ slovenskej kuchyne pán šéfkuchár Ondrej Antovszký. Je čestným prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a držiteľom prestížnej medaily WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov. Ale keďže je už v dôchodkovom veku a nezjavuje sa na televíznych obrazovkách, ani v reklamných kampaniach obchodných sietí, je takmer neznámy. Preto by som vám chcel niekoľko nasledujúcich utorkov predstaviť túto výnimočnú osobnosť našej gastronómie cez jeho dramatické životné osudy, aj unikátne recepty. Jeho osud je totiž sám receptom, ako zmysluplne žiť, aj keď sa to zdanlivo nedá…
Unikát na úvod
Neviem variť, ale zato viem, že sa na nás dnes a denne valia najneuveriteľnejšie recepty (a súčasne s tým návody ako chudnúť!), ale som si istý, že tento nepoznáte. A pritom pánovi Antovszkému pripomína detstvo, ktoré prežil v Békešskej Csabe. Mimochodom, už pri narodení došlo k nevídanému úkazu, ktorý predznamenal jeho budúce životné poslanie. Priam symbolicky sa narodil akoby hotový koštovať dospelé jedlá. Už pri narodení mal štyri vyrastené zuby!
Tento neobvyklý úkaz viedol k dvom protichodným veštbám miestnych babíc. Jedna jeho matke veštila, že sa dieťa nedožije osemnástich rokov. A druhá v tom naopak videla znamenie, že bude vyspelejší a múdrejší, než ostatní rovesníci.
Z mnohých jedál svojho detstva si budúci vychýrený kuchár spomína na tie najjednoduchšie – na desiatu alebo olovrant dostávali biely chlieb so slivkovým lekvárom, či chlieb natretý bravčovou masťou a posypaný krištáľovým cukrom. Na slávnostnom stole nechýbali chutné lapiene s dusenou hlávkovou kapustou, či dokonca vyprážané holúbätká. Vďaka receptom v elektronickej knihe o pánovi Antovszkom ich môžete okoštovať aj vy:
Vyprážané holúbätká
pre 4 osoby
Suroviny:
4 mladé holúbätká
3 vajcia
1 dcl mlieka
250g oleja
100g strúhanky
50g hladkej múky
soľ, hladká petržlenová vňať
Technologický postup:
Očistené holúbätká rozštvrtíme, čiastočne odkostíme, kožu stiahneme,
posolíme. Vo väčšom množstve horúceho oleja vyprážame. Najskôr prudko, po stvrdnutí strúhanky pod pokrievkou dosmažíme.
Do zlatista usmažené časti z oleja vyberieme, poukladáme na odmasťovací papier.
Do horúceho oleja vložíme stonky petržlenovej vňati aj s listami a po osmažení vyberieme a poukladáme na vysmažené holúbätká.
Podávame so zemiakovou kašou a čerstvým dulovým kompótom.
Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.
Foto: Martin Marenčin
Musím rýchlo dodať, že takýto ...
Na to je prostá odpoveď, Vy si ten ...
Tak teraz už nechápem vôbec. Ponúkate... ...
Z dikcie Vašej otázky vyplýva akási ...
Pán Murín, vy by ste fakt dokázali ...
Celá debata | RSS tejto debaty