Jedlo je prvá a tiež posledná rozkoš v našom živote. A ak je dobré, tak aj počas neho.
Slávny francúzsky majster kuchárskeho umenia Brillot Savarin o tom napísal: „Záľubu v jedlách nachádzame v každom veku a u všetkých ľudí, vo všetkých krajinách a dobách. Túto záľubu môžeme priradiť ku všetkým rozkošiam a napokon zostane ako posledná, aby nás odškodnila za stratu ostatných.“
Tieto slová zdobili inak jednoduchý jedálny lístok Klubu spisovateľov, na Laurinskej č.2, kde bol takmer tri desaťročia šéfkuchárom Ondrej Antovszký. Varilo sa tu skromne, ale zdravo a chutne. Pán Antovszký mal vďačných stravníkov, veď sa hovorí „hladný ako spisovateľ“. Dnes Klub nesie aj jeho meno a slúži každému, kto si chce pochutiť.
Narodil sa v Békešskej Čabe do rodiny s veľký hospodárstvom, kde bolo všetkého hojnosť. S detstva si zapamätal jednoduchý recept na „lapiene“, ktoré by sme mohli nazvať aj kapustníky. Nech sa páči:
Lapiene s dusenou hlávkovou kapustou
10 kusov
Suroviny:
800g hladkej múky
1000g hlávkovej kapusty
10g bravčová masť
50g droždia
soľ, voda, čierne mleté korenie
Technologický postup:
Z múky, soli, droždia a vody pripravíme husté cesto (ako na chlieb) a necháme vykysnúť.
Hlávkovú kapustu nastrúhame, posolíme, chvíľu necháme postáť, vyžmýkame a na bravčovej
masti do mäkka podusíme. Pokoreníme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, vytvarujeme väčšie gule, ktoré vyvaľkáme ako na pizzu. Na polovicu cesta položíme vychladnutú, udusenú kapustu. Druhou polovicou prikryjeme, kraje dobre spojíme, po vrchu vidličkou narobíme dierky a na suchom plechu v horúcej rúre upečieme. Po upečení po oboch stranách teplou bravčovou masťou potrieme.
Lapiene môžeme plniť aj inými plnkami, ako: lekvár, tvaroh, orechy, praženica s klobáskou.
Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.
Foto: Martin Marenčin
Presne tak, vyberám postupne z toho ...
Pán Murín, páči sa mi ... Technologický... ...
Celá debata | RSS tejto debaty