Recepty na život IV.

 

38 malé

 

Šéfom vládnej kuchyne

 

 V druhej polovici osemdesiatych rokov sa v Bratislave otváral vládny hotel Bôrik. Na Úrade vlády hľadali toho najpovolanejšieho šéfkuchára a spomenuli si na Ondreja Antovszkého. Predchádzala ho dobrá povesť i odporúčania zo Slovenskej reštaurácie a zavážilo aj jeho víťazstvo v jedinej federálnej súťaži.

  Tak teda nastúpil ako šéfkuchár vládneho hotela, ale ešte mesiac nemohli variť. Netiekla čistá voda. Stavbu totiž na čas prerušili a tak zhrdzavelo potrubie. Celý mesiac tiekla dňom i nocou voda plným prúdom, len aby spojazdnili hotel i kuchyňu na chystané oslavy narodenín predsedu vlády Petra Colotku.

   Oslava trvala štyri dni. Každý deň prijímal predseda vlády na slávnostnom obede na Úrade vlády predstaviteľov iného kraja, ktoré boli vtedy tri, a podvečer bola ešte recepcia na Bôriku.

  Bola to príležitosť ukázať umenie variť veľa a dobre a Ondrej Antovszký opäť obstál. Každý deň varil na obed iné špeciality a zvlášť si dal záležať na recepciách. Dovtedy sa totiž podávali studené misy podľa fádneho zvyku len so šunkou, salámou, vajcami, majonézou a trochou zeleniny. On tam naopak naložil rôzne druhy plneného mäsa, i rolády a iné špeciality. Aj vďaka prílohám z čerstvých paštét a omáčok to boli veľmi bohaté misy. A na každú recepciu v inej zostave.

  Keď to videla i okoštovala manželka I. námestníka predsedu vlády, povedala: „Pán Antovszký, vy ste tú latku nastavili tak vysoko, že teraz sa bojím zorganizovať nejakú recepciu, aby sme uspeli.“

  Z Bôriku však odišiel. Nevarilo sa tam pravidelne, takže práce bolo málo a priveľa zamestnancov, ktorí nemali čo robiť. Navyše si ho zavolal riaditeľ a chcel, aby vždy nakalkuloval viac surovín a ten prebytok mu odvádzal, lebo riaditeľov brat mal reštauráciu v Zámockej vinárni v Pezinku a takto si chcel „prilepšiť“. Bol to obvyklý spôsob zárobku „bokom“, kedy sa šetrilo na surovinách a teda aj na kvalite jedla. Antovszký to odmietol a medzi štyrmi očami tomuto chytráckemu riaditeľovi prorokoval, že ak takto kradol inde a prešlo mu to, na takomto mieste na to doplatí. Ale riaditeľ si nedal povedať a Antovszký využil, že zmluvu mal len na prvých päť mesiacov. Navyše Bôrik prešiel spod správy vlády do právomoci ÚV KSS, teda nového zamestnávateľa a podpisovali sa nové zmluvy. Už bez Antovszkého…

 

Štrasburgská roláda

pre 4 osoby

 

Suroviny:

 

600g sviečkovice

120g husacej pečienky

40g čerstvej slaniny

40g oleja

50g cibule

20g kečupu

40g hladkej múky

soľ, čierne mleté korenie, nové korenie, worčester

1,5 dcl vína Madeira

 

Postup:

 

Čerstvú slaninu uvaríme, husaciu pečienku upražíme a v chladničke necháme stuhnúť.

Sviečkovú rozrežeme na 1 väčší plát, vyklepeme, pokoreníme a  worčestrom pokvapkáme. Stuhnutú slaninu nakrájame na plátky, ktoré rozložíme na vyklepanú sviečkovicu. Husaciu pečeň nakrájame na väčší hranol, položíme do stredu pripraveného plátu sviečkovice. Zrolujeme, upevníme špagátom a na oleji dookola poopekáme. Roládu z výpeku vyberieme, vložíme do pekáča. Na výpeku do zlatista upražíme nakrájanú cibuľu, pridáme kečup, zalejeme teplou vodou a chvíľu povaríme. Základ vlejeme do pekáča s roládou a v rúre prikryté 20 minút dodusíme.  Roláda pri pečení má byť 1/3 nad tekutinou.

Po 20 minútach  roládu vyberieme, šťavu zahustíme zápražkou, najmenej 20 minút povaríme a precedíme cez husté sito. Podľa potreby dochutíme a pridáme víno Madeira.

Ako prílohu podávame zemiakové krokety rôznych tvarov.

 

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

„Progresívne“ falošný mediálny obraz

19.12.2025

Mediálny svet je postavený na hlavu. „Progresívni“ konšpirátori obviňujú neúnavných hľadačov pravdy z konšpirácií a hlavné dezinformačné médiá (novinárska SME-čka, denník N-ádor čo nikto nečíta, ale šíri sa metastázami, týždeň hoaxov a aktuality dezinformácií) sa ako samozvanci vyhlasujú za bojovníkov proti dezinformáciám. Všetko v duchu slovenského [...]

Absolvent rýchlokurzu „farebných revolúcií“ to nevie inak

17.12.2025

Toto si musíme ujasniť. Ak Miško nechodil na základnú pomocnú školu na Slovensku, tak ju určite absolvoval na najvyššom stupni v kurze nenávisti v podradnej „college“, ktorá sa z marketingových dôvodov usadila v prestížnom meste Oxford. A on chce toto svoje školenie na nás všetkých aj vyskúšať. Jeho „progresívna“ súdružka v prezidentskom paláci, ktorú [...]

Nový US-patent – mierový biznis plán

08.12.2025

Za dodnes už viac ako dvesto rokov ich agresií, sa americkí kovboji poučili. Vďaka najmä sociálnym sieťam a internetovým správam zistili, že vraždenie domorodcov, ich žien a detí je veľmi, veľmi nepopulárne, hoci oni to vo Washingtone myslia tak dobre. Hlavne pre seba. A aj okupovanie vyhliadnutých území ide do peňazí a nakoniec ich odtiaľ vyženú bosonohí domorodci [...]

polícia, holandsko

Auto v Holandsku vrazilo do skupiny ľudí, hlásia deväť zranených

22.12.2025 21:55

Najmenej tri osoby sú vážne zranené.

Kosťantynivka, vojna na Ukrajine, ruské útoky

Rusko odmietlo vianočné prímerie. Zelenskyj varuje pred masívnymi útokmi počas sviatkov

22.12.2025 19:57, aktualizované: 20:40

Spoluobčanov vyzval, aby boli počas sviatkov maximálne opatrní a neignorovali letecké poplachy, pretože „pre nepriateľa nie je nič sväté“.

Protest vo Varšava, Poľsko, demonštrácia

Médiá v Poľsku bijú na poplach. Odchod z EÚ si želá každý štvrtý občan, ukázal prieskum

22.12.2025 19:00

Ešte pred pár rokmi bol odchod Poľska z EÚ politickou sci-fi.

Višňové tunel otvorenie doprava

Viskupič: Otvorenie tunela Višňové po 27 rokoch je obžalobou všetkých vlád

22.12.2025 18:22

Remišová informovala, že otvorenie tunela Višňové je možné napriek strane Smer a podľa nej boli kľúčové rozhodnutia predošlej vlády.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 752
Celková čítanosť: 6860359x
Priemerná čítanosť článkov: 9123x

Autor blogu

Archív

Odkazy