Recepty na život IV.

 

38 malé

 

Šéfom vládnej kuchyne

 

 V druhej polovici osemdesiatych rokov sa v Bratislave otváral vládny hotel Bôrik. Na Úrade vlády hľadali toho najpovolanejšieho šéfkuchára a spomenuli si na Ondreja Antovszkého. Predchádzala ho dobrá povesť i odporúčania zo Slovenskej reštaurácie a zavážilo aj jeho víťazstvo v jedinej federálnej súťaži.

  Tak teda nastúpil ako šéfkuchár vládneho hotela, ale ešte mesiac nemohli variť. Netiekla čistá voda. Stavbu totiž na čas prerušili a tak zhrdzavelo potrubie. Celý mesiac tiekla dňom i nocou voda plným prúdom, len aby spojazdnili hotel i kuchyňu na chystané oslavy narodenín predsedu vlády Petra Colotku.

   Oslava trvala štyri dni. Každý deň prijímal predseda vlády na slávnostnom obede na Úrade vlády predstaviteľov iného kraja, ktoré boli vtedy tri, a podvečer bola ešte recepcia na Bôriku.

  Bola to príležitosť ukázať umenie variť veľa a dobre a Ondrej Antovszký opäť obstál. Každý deň varil na obed iné špeciality a zvlášť si dal záležať na recepciách. Dovtedy sa totiž podávali studené misy podľa fádneho zvyku len so šunkou, salámou, vajcami, majonézou a trochou zeleniny. On tam naopak naložil rôzne druhy plneného mäsa, i rolády a iné špeciality. Aj vďaka prílohám z čerstvých paštét a omáčok to boli veľmi bohaté misy. A na každú recepciu v inej zostave.

  Keď to videla i okoštovala manželka I. námestníka predsedu vlády, povedala: „Pán Antovszký, vy ste tú latku nastavili tak vysoko, že teraz sa bojím zorganizovať nejakú recepciu, aby sme uspeli.“

  Z Bôriku však odišiel. Nevarilo sa tam pravidelne, takže práce bolo málo a priveľa zamestnancov, ktorí nemali čo robiť. Navyše si ho zavolal riaditeľ a chcel, aby vždy nakalkuloval viac surovín a ten prebytok mu odvádzal, lebo riaditeľov brat mal reštauráciu v Zámockej vinárni v Pezinku a takto si chcel „prilepšiť“. Bol to obvyklý spôsob zárobku „bokom“, kedy sa šetrilo na surovinách a teda aj na kvalite jedla. Antovszký to odmietol a medzi štyrmi očami tomuto chytráckemu riaditeľovi prorokoval, že ak takto kradol inde a prešlo mu to, na takomto mieste na to doplatí. Ale riaditeľ si nedal povedať a Antovszký využil, že zmluvu mal len na prvých päť mesiacov. Navyše Bôrik prešiel spod správy vlády do právomoci ÚV KSS, teda nového zamestnávateľa a podpisovali sa nové zmluvy. Už bez Antovszkého…

 

Štrasburgská roláda

pre 4 osoby

 

Suroviny:

 

600g sviečkovice

120g husacej pečienky

40g čerstvej slaniny

40g oleja

50g cibule

20g kečupu

40g hladkej múky

soľ, čierne mleté korenie, nové korenie, worčester

1,5 dcl vína Madeira

 

Postup:

 

Čerstvú slaninu uvaríme, husaciu pečienku upražíme a v chladničke necháme stuhnúť.

Sviečkovú rozrežeme na 1 väčší plát, vyklepeme, pokoreníme a  worčestrom pokvapkáme. Stuhnutú slaninu nakrájame na plátky, ktoré rozložíme na vyklepanú sviečkovicu. Husaciu pečeň nakrájame na väčší hranol, položíme do stredu pripraveného plátu sviečkovice. Zrolujeme, upevníme špagátom a na oleji dookola poopekáme. Roládu z výpeku vyberieme, vložíme do pekáča. Na výpeku do zlatista upražíme nakrájanú cibuľu, pridáme kečup, zalejeme teplou vodou a chvíľu povaríme. Základ vlejeme do pekáča s roládou a v rúre prikryté 20 minút dodusíme.  Roláda pri pečení má byť 1/3 nad tekutinou.

Po 20 minútach  roládu vyberieme, šťavu zahustíme zápražkou, najmenej 20 minút povaríme a precedíme cez husté sito. Podľa potreby dochutíme a pridáme víno Madeira.

Ako prílohu podávame zemiakové krokety rôznych tvarov.

 

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Politická samovražda R. Fica?

17.11.2025

Na začiatku svojej politickej kariéry Robert Fico vyhlásil, že si 17. november vlastne ani nevšimol. Veľmi neprezieravé vyhlásenie, keďže 99,99% nositeľov „vodičáku ku kariére“, ako sa vtedy volala stranícka knižka komunistickej strany, malo v tej dobe problém, či ju zahodiť hneď alebo až to prehrmí. On jediný nie? Prešlo 36 rokov a z USA a V. Británie platení [...]

Kampaň kriedových odkazov – šanca pre exhibicionistov

12.11.2025

České príslovie vraví: „Jména hloupých na všech slopích.“ U nás sú to tentoraz kriedové odkazy na chodníkoch. Tento sa objavil na našom sídlisku. Ale ja si nepamätám, že by niekto študentov umlčiaval. A tiež si neviem spomenúť, že by niečo múdre kedy vypotili. Hérostratos z Efezu bol spoločenská nula, ale trpel chorobnou ambicióznosťou. Chcel sa stať [...]

Farebné revolúcie začínajú akýmkoľvek nešťastím – aj železničným

11.11.2025

Ten scenár je známy už od jeho spustenia počas Arabskej jari a z CIA s MI6 dobre inštruovaní a hlavne financované politické mimovládky to zopakovali aj v ďalších krajinách. Najnovšie ten stokrát prevarený čaj skúšajú v Srbsku. A vždy sú za tým rovnako „dobre“ inštruované médiá. Scenáre farebných revolúcií vyžadujú krvavú obeť. To už máme za [...]

spisy, dokumenty, tlačivá, papiere

Vláda schválila zrušenie Úrad na ochranu oznamovateľov, vznikne nový úrad

22.11.2025 12:50, aktualizované: 13:04

Vznikne nový Úrad na ochranu obetí trestných činov a oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Bolsonaro

Brazílska polícia zatkla exprezidenta Bolsonara

22.11.2025 12:24

„Bol uväznený, ale neviem prečo,“ uviedol obhajca.

Nigeria / Mokwa /

Počet nezvestných detí unesených z katolíckej školy v Nigérii stúpol na 300

22.11.2025 10:23

Zatiaľ nie je jasné, kto za útokmi stojí.

Horsky priechod Jahodna pri Kosiciach celi bohatej snehovej nadielke  3

Vo viacerých okresoch SR treba v sobotu počítať so snehovými jazykmi

22.11.2025 09:38

Meteorológovia upozornili, že ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 748
Celková čítanosť: 6828631x
Priemerná čítanosť článkov: 9129x

Autor blogu

Archív

Odkazy