Založ si blog

Opäť politika provokácií

Verejná poprava významného ruského Veľvyslanca na vernisáži v tureckej Ankare v priamom prenose je niečo neuveriteľné. Útoky na diplomatov vôbec patria do barbarskej ne-civilizácie. Obsadenie americkej ambasády v Iráne bolo v období revolučného chaosu. Útok na americkú ambasádu v Líbyi a zavraždenie Veľvyslanca bolo v období chaosu vyvolaného samotnými Američanmi. Ale Turecko je dnes v podstate diktatúra. Každá diktatúra sa opiera predovšetkým o silové zložky. A tie nielenže neochránili najdôležitejšieho predstaviteľa Ruska v Turecku, ktorému práve tamojší diktátor má za čo vďačiť, ale útok previedol práve predstaviteľ zvláštnych policajných jednotiek. Deväť krát vystrelil na Veľvyslanca a nenašiel sa nikto, kto by ho zastavil? To nemohlo byť dielo šialeného jednotlivca, ale dobre premyslená poprava, kde sa počítalo aj s tým PR, keďže boli prítomní novinári. Zvlášť v tomto období napätia okolo Sýrie (a lavírovania Turecka v tejto oblasti) niečo neslýchané (ale pozoruhodné je, že pre nedoslýchavý Slovenský rozhlas to nebola správa, ktorá by stála jeho redaktorom spravodajstva čo i len za zaznamenanie). Rusi zachovali pozoruhodný pokoj. Nazvali to len – provokáciou. Majú s ňou bohaté skúsenosti.

 

Paralela s minulosťou

   Na rozdiel od Slovenského rozhlasu treba pochváliť televíznu zložku RTVS, že pred nedávnom odvysielala pozoruhodný dokument skvelého autora Dirka Pohlmana s názvom „Reaganova tajná vojna“. Pozoruhodným spôsobom odhaľuje Reaganovu taktiku sústavných provokácií Ruska, ktorá vyústila do série „útokov ruských ponoriek“ vo švédskych vodách, kde tam nikdy neboli. Boli to v skutočnosti mini-ponorky talianskej výroby na ponorkových nosičoch prerobených z veľkých britských ponoriek, ktoré sa zjavovali v blízkosti švédskych prístavov, aby boli videné a tým pádom, aby vyprovokovali reakciu švédskych námorných síl. Ale keď Rusko vyhlásilo, že na takéto provokácie môže Švédsko pokojne reagovať potopením podozrivých pravidiel, a švédsky premiér Olaf Palme takú obranu aj prikázal, švédska admiralita to v tichosti odsabotovala. Takže protiruské provokácie mali svojich spojencov, o ktorých vysoký švédsky ministerský funkcionár vyhlásil, že boli doslova vlastizradou. Že za provokáciami o narušení pobrežných vôd Švédska údajnými ruskými ponorkami boli USA a NATO, potvrdili v tomto pozoruhodnom televíznom dokumente vysokí švédski, ale aj americký predstaviteľ. To všetko nakoniec vyústilo v politickú vraždu švédskeho premiéra Olafa Palmeho štyri týždne pred jeho plánovanou návštevou Moskvy a stretnutím s Gorbačovom, čo by nepochybne posilnilo vtedajšie snahy o zmiernenie umelo vyvolávaného napätia a podporilo vtedy masové mierové hnutie v Európe.

 

Zasa stará pesnička

   Gorbačove ústretové kroky k zabezpečeniu celosvetového mieru boli zneužité. Sľuby, že NATO sa nebude rozširovať (aj Havel skusmo vyhlásil, že NATO už nemá zmysel a malo by byť rozpustené), boli porušené. Naopak, v rozpore s vlastnou Chartou a základným určením sa NATO stalo nástrojom neospravedlniteľných agresií. Dohoda, že Ukrajina ostane neutrálnou bola zabudnutá a naopak prílev amerických dolárov „na demokraciu“ (ktoré skončili väčšinou vo vreckách oligarchov) viedlo k úplnému rozvratu tejto krajiny. Ale to nepomohlo, lebo Rusko hroziaci konflikt ustálo. A teraz to začne:

Provokačné jazdy amerických vojsk po strednej a hlavne východnej Európe až na hranice s Ruskom.

Inštalácie alebo aspoň plány inštalácií super-radarov v Čechách a Poľsku, napriek odporu miestneho obyvateľstva (najmä v Čechách).

Pokusy o vybudovanie logistického centra NATO v Poprade pod kuratelou krasoducha Kisku??!

V Nórsku (?!) sa vyloďuje 330 príslušníkov americkej námornej pechoty. Vraj na obranu proti predpokladanej ruskej agresii (??? žeby v Pentagóne mali poprehadzované mapy ???).

V Baltických krajinách a Poľsku rozmiestnené štyri batalióny NATO po tisícke vojakov, „aby zabránili napätiu a Studenej vojne“???

Faktické obkľúčenie Kaliningradskej oblasti silami NATO.

A každá logická proti-reakcia Ruska škandalizovaná propagandou na úrovni tej bývalej komunistickej. Tej sa neštítia ani všetci pravdoláskari, slniečkári a zaumní krasoduchovia (u nás napríklad František Šebej). Už spomínaný dokument Dirka Pohlmana je síce zaznamenaný aj vo filmovej a televíznej databáze ČSFD, ale hneď aj komentovaný dvomi anonymami ako „konšpiračná teória“, napriek jasným vyjadreniam najvyšších predstaviteľov, vrátane amerických, ktoré tie zámerné provokácie potvrdzujú. A pozor, ak by ste k tomu chceli pridať svoj komentár, musíte napísať recenzie na 200 iných filmov! To je pre plateného agenta-provokatéra predsa maličkosť. A tak ideologicky „neuvedomelý“ a teda nesprávny názor nešpatí toto diskusné fórum. Súčasne sa sústavne buduje mýtus, že každý kto tejto Amerikou podporovanej propagande neverí je automaticky pod vplyvom ruskej. A chcú tie kritické hlasy umlčať aj za cenu obmedzenia slobody slova?!!

Ale zaujímavé na tom je, že všetky tie provokácie sú robené „ľahkou kavalériou“, ktorá sa dá v okamihu stiahnuť. Vždy ide priam o smiešne počty vojakov – veď čo by zmohli tri stovky námorných pešiakov v celom Nórsku? Na čo je dobré cvičenie NATO v Čiernej hore so šesťsto vojakmi? A naopak v Srbsku cvičí dokopy štyristo srbských, ruských a bieloruských výsadkárov. Je to hranie na vojačikov, alebo… ?

 

 

P.S. Pozoruhodný postreh vyslovil svetoznámy psychológ a psychoanalytik Carl Gustav Jung o antagonizme Ruska a USA: „Amerika je akýmsi matriarchátom, väčšina peňazí je v rukách žien. A Rusko je zemou báťušku, je to patriarchát. Takže tí dvaja sú ako matka a otec. V stredoveku ich volali biela žena, femina candida, a servus rubeus, červený otrok. A tí dvaja milenci sa spolu hádali!“ Ale našiel aj nádejnejšie prirovnanie – Rusko má za symbol červenú hviezdu a USA bielu. To sú antagonizmy, ale aj komplementárne polovice, takže je tu šanca na jednotu protikladov: „… v stredoveku, v alchýmii, aspoň dve tisícky rokov predstavovali červená a biela kráľovský pár, ktorému bolo nakoniec súdené uzavrieť spolu svadbu.“ Žeby nám teda rok 2017 priniesol nádej, že vďaka Trumpovi nastane konečne zmierenie a ustanú všetky tie provokácie voči Rusku? Lebo tam kde sa dvaja veľkí bijú, hlavne malých to bolí…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6278980x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy