Založ si blog

Good-bye, Mr. Obama!

Keď už sa prezident Obama cez novinárov rozlúčil so svetom vo svojej funkcii, patrilo by sa to opätovať. Buďme struční a hovorme len o tom, čo sa nás týka – teda zahraničná politika.

Na začiatku Obamovho prezidentovania došlo k bizarnej udalosti – udeleniu Nobelovej ceny za mier prezidentovi USA, ktorý pre mier dovtedy nestihol urobiť prakticky nič. Sám bol v rozpakoch. Nechajme ale nateraz bokom mentálnu úroveň predsedu tej komisie a sústreďme sa na to, čo pre túto cenu Obama urobil aspoň dodatočne:

+ stiahol amerických žoldnierov z nezmyselného konfliktu v Afganistane

+ stiahol amerických žoldnierov z nezmyselného konfliktu v Iraku

+ konečne urovnal vzťahy s Kubou

+ konečne urovnal vzťahy s Iránom

V mnohom tak naprával následky bushizmu, kde bol predošlý prezident Bush Jr. evidentne použitý ako slabomyseľná bábka (tu je ukážka jeho mentálnej úrovne – na smútočnom zhromaždení radostne tancuje!). V začiatkoch jeho prezidentovania som bol na spisovateľskom pobyte v USA a tak sa dozvedel, že jeho poradca, profesor z Oklahomy, od neho odišiel, keď zistil, že prezident USA väčšinu pracovného svojho času hrá golf alebo počítačové hry! A na posledných záberoch rodiny ho pre istotu ani neukazujú, asi ho niekde schovávajú ako rodinného idiota. A tento idiot spôsobil vo svete toľko zla?!!

Obama ako bonus udelil amnestiu Manningovi/Manningovej, čo nám všetkým vo svete pomohlo (asi najlepší rod) pochopiť veľmi nelichotivé zákulisie americkej zahraničnej politika a aj dokumentovať vojnové zločiny (streľba na civilistov v Afganistane, ich „lov“ vrtuľníkom v Iraku apod.), čo iste zdôvodňoval bizarným pohlavím tejto osoby a to radi Američania počujú, že takíto  jedinci majú výnimky; preto sa zrejme nedostalo milosti na Assangea a Snowdena – lebo sú normálni!

„Komu česť, tomu česť, pastierovi trúba!“ hovorí staré slovenské príslovie.

A čo sa nepodarilo?

Urobil veľmi veľa, a veľmi veľa si za to aj vytrpel, aby ukázal, že v tzv. izraelsko-palestínskom konflikte, je Izrael ten agresor a na jeho neochote (a typickom ignorovaní medzinárodných dohôd a ľudských práv) stojí celý konflikt, ktorý už desaťročia traumatizuje svet. Obamov minister zahraničia Kerry označil izraelskú politiku za politiku „apartheidu“. Dostalo sa im od židovskej lobby, aj premiéra Netanyahua (vyšetrovaného za korupciu, z ktorej je podozrievaný dlhodobo) nevyberaných útokov a aj okázalého ponižovania. Tlak na Kerryho bol taký, že sa musel ísť (div že nie pešo a kolenačky) kajať na izraelské Veľvyslanectvo vo Washingtone. Ale napriek tomu na statočný pokyn Obamu USA nevetovali roky predkladanú rezolúciu proti ilegálnej výstavbe židovských osád v Bezpečnostnej rade OSN. To treba oceniť.

Obama dal vyšetriť mučenie agentmi CIA a zakázal ho. Sľúbil tiež zavrieť hanbu americkej demokratickej justície – Guantanámo (väzenie, ktorej sa akejkoľvek justícii vyhýba), ale neodvážil sa. Zrejme tu boli tlaky z pozadia prisilné.

Ale najviac ma sklamal jeho komentár v záverečnom prejave k novinárom ku Trumpovmu návrhu, aby boli nezmyselné sankcie voči Rusku zrušené výmenou za rokovanie o znížení jadrového arzenálu. Obama vyhlásil, že tie dve veci vraj spolu nesúvisia??? Naozaj? A čo sankcie voči Iránu a jeho jadrový program, tam to bolo možné spájať a v prípade Ruska nie? Zrejme aj tu je vojensko-priemyselná lobby príliš silná, aby sa aj taký prezident ako Obama voči nej postavil. To len Eisenhower mal tú odvahu vojaka vo svojej záverečnej prezidentskej reči pred ňou varovať.

Ale aj tak, zrátané a podtrhnuté – ďakujeme, pán prezident!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295776x
Priemerná čítanosť článkov: 8601x

Autor blogu

Archív

Odkazy