Založ si blog

Bicyklom do bunkra – tip na výlet

Bratislava je na bicyklové výlety ako stvorená. Po krivoľakých chodníčkoch sa naháňajú adrenalín trekkeri, pre pohodárov sú tu cyklo-trasy ako JuRaVa (Jur – Rača – Vajnory so sympatickým cyklo-bufetom „Optimista“ pred Račou) alebo hrádza na petržalskej strane. V Petržalke, len kúsok za mostom (môžete si vybrať most Lafranconi alebo SNP, z oboch sa tam dostanete) je unikátny cieľ pohodového výletu – Bunker B-S 4 „Lány“. Primárne lákadlo pre chalanov všetkých vekových kategórií a zvlášť nadšencov histórie militárií, ale ani ženská časť bicyklovej výpravy sa tu nemôže nudiť.

Panoráma bunkra.

Panoráma bunkra. Foto: G. Murín

História naživo

Prešiel som mnohými expozíciami I. aj II. svetovej vojny. Veľmi na mňa zapôsobilo turecké Galipoli s pamiatkami na tú prvú svetovú vojnu. Z tej druhej som sa vždy zaujímal o naše predvojnové betónové opevnenia pre ich dokonalosť a um ich staviteľov. Veď aj ja som chcel zachrániť jeden bunker s unikátnym umiestnením pri Bratislave pod železničným mostom , ale to som netušil, aké čachre okolo toho sú. Takže viem oceniť, že v prípade Bunkra B-S 4 „Lány“ sa dobrá vec podarila. Veľmi múdro sa tu spojila štátna inštitúcia Vojenský historický ústav, ktorému tento historický objekt patrí, a OZ Múzeum petržalského opevnenia, ktoré ho napĺňa až neuveriteľne dôsledne dobovým vybavením a dokonca aj výzbrojou. Už som videl všeličo, ale tak dokonalo obnoviť palebné postavenia ťažkého aj ľahkých guľometov je obrovský výkon. Navyše, ak sú funkčné (!), takže počas Noci múzeí tu v máji môžete zažiť aj ukážkovú streľbu! Otvorené je vtedy od 11:00 do 23:00 hod. (posledná prehliadka začína 23:00 a trvá do 24:00 hod.). Asi tucet nadšencov pod vedením Martina Kubalu dokáže pozháňať a poskupovať originálne kusy výbavy a výstroja, akými sa nemôžu ani zďaleka pochváliť podobné múzeá takéhoto opevnenia v Čechách (napr. pevnosť Dobrošov), či vo Francúzsku. Títo nadšenci boli tak dôslední, že dokázali dokonca vypátrať aj pozostatky protitankového kanónu z tohto bunkra v Petržalke práve až vo Francúzsku, v opustenom bunkre na Atlantickom pobreží.

Mimochodom, tento bunker patril k prvým, ktoré v Petržalke navštívil Hitler, aby sa presvedčil, že zbabelosť francúzskeho premiéra Daladiera a anglického Chamberlaina jeho armáde ušetrila veľké straty. A zároveň sa tu po obsadení českej časti prvo-republikovej ČSR ale aj časti Slovenského štátu dobre napakovali kvalitným vojenským materiálom, aby nadelili za tú dobrotu Francúzom aj Angličanom potupnú porážku.

Pred vchodom do bunkra.

Pred vchodom do bunkra. Foto. G. Murín

 

Dámy ocenia vzorný poriadok a čistotu. Bunker je vymaľovaný zvonka aj zvnútra. Má dve podlažia a obe plné atraktívnych militárií. Dozviete sa tu aj stručnú históriu výstavby celej sústavy bunkrov v predvojnovom Československu a tiež prečo vďaka Mníchovskej zrade západných veľmocí nikdy nedostali šancu brániť republiku proti hnedému hitlerovskému moru. Mimochodom, sústava opevnení na petržalskom predmostí bola jediná kompletne dokončená a vyzbrojená časť celej pevnostnej línie od západných až po východné hranice vtedajšej ČSR.

  V tomto originálnom múzeu nájdete:

  •     Dve rekonštruované podlažia bunkra, jedno z nich pod zemou
  • Slávne československé zbrane a systémy
  • Bannery s mapami, nákresmi a dobovými fotografiami
  • Originálne technické zariadenia objektov ako ventilačný systém, zariadenia studne, kúpeľňu a toalety, ubikácie, sklady atď.
  • Ochranné prvky bunkra ako ťažké pancierové dvere, masívne strieľne a tzv. pancierové zvony
  • Expozíciu vyznamenaní, vojenských opaskových praciek, uniformy, prilby a iné
  • Zbierku munície všetkých typov používaných v opevnení
  • Predmety každodenného používania

Je to obdivuhodné bohatstvo exponátov, keď si predstavíme, že OZ Múzeum petržalského opevnenia vzniklo len v roku 2011 a najskôr ho museli očistiť od bezdomovcov a vandalov a len, čo tak urobili, povodeň ho zaliala až po strop a museli začať znovu!

Nadšenci z OZ Múzeum petržalského opevnenia sa však neuspokojili len s obdivuhodnou revitalizáciou samotného bunkru, ale v okolí nájdete aj originálne protipechotné a protitankové prekážky, ako aj iné vojenské inštalácie.

Zadarmo a na dosah 

Bunker je možné navštíviť len v lete od apríla do konca októbra. Zima je určená na údržbu a dopĺňanie inventáru, ktorý je už teraz viac ako bohatý.

Dostanete sa tam ľahko bicyklami po hrádzi medzi mostmi Lafranconi a SNP. Autom od druhého z mostov smerom na bývalý hraničný prechod Berg, kde bunker uvidíte už pri príchode na prvé parkovisko. Na stránke OZ je aj mapka.

Sprievodca bunkrom čaká.

Sprievodca bunkrom čaká. Foto: G. Murín

Návštevy sú vítané každú letnú sobotu 11:00 – 18:00, v prípade neistého počasia si pre istotu zavolajte na  0904 972 254. Na prehliadku, ktorá trvá asi hodinu môžete zobrať dokonca aj zahraničných hostí, pretože tu sprevádzajú aj po anglicky (len si to telefonicky potvrďte).

Vstup je zadarmo, ale sluší sa zanechať dobrovoľný príspevok. Veď len vďaka týmto príspevkom a 2% z daní sa môžeme na vlastné oči presvedčiť o dômyselnom obrannom stavebníctve (mimochodom, bunker stavala rovnaká firma ako napríklad študentský komplex Lafranconi), ale aj predvídavosti projektantov, aby sa z bunkra dalo nielen brániť hranicu, ale v ňom aj v relatívnom pohodlí žiť (veď tu mali vlastnú studňu, ale aj vtedy luxus v podobe splachovacích záchodov).

Viac sa dozviete, až tam pôjdete!

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295621x
Priemerná čítanosť článkov: 8601x

Autor blogu

Archív

Odkazy