Založ si blog

Slováci by volili Zemana! Keby. ..

Nie je veľa vecí, v ktorých sme ako Slováci napred pred bratmi Čechmi, ale celkom iste k nim patrí priama voľba prezidenta. Otázka je, či na základe týchto skúseností môžeme skôr prehliadnuť kto je vhodnejším kandidátom na českého prezidenta.

Nikdy sme nemali za prezidenta tak rázovité postavy ako boli každý inak – Havel, Klaus, či Zeman. Hoci sa navzájom líšili a boli aj politickými odporcami, všetci traja mali jedno spoločné – sebavedomie svetobežníkov. Každý inak dával skrátka svetu najavo, že má vlastný názor. A v tejto chvíli nerozoberajme, aký. Všimnime si hlavne, že svet načúval. S rôznymi pocitmi, ale bolo ich všetkých troch počuť.

To sme my nemali, keďže Alexander Dubček sa nestal prezidentom spoločného štátu, pretože Havel sa tváril, že síce o ten post nestojí, ale Dubčeka celkom nesentimentálne a drsne z tej kandidatúry vybodyčekoval. Hoci voľba prezidenta komunistickým Federálnym zhromaždením by mala u Dubčeka väčšiu logiku. V rozhodujúcej chvíli Havel zahodil „život v pravdě“ a ako „protřelý Pražák“ si to miesto na Hrade vylakťoval všetkými dostupnými zákulisnými machináciami. A klamal, že je to len do najbližších volieb. A klamal, že tým zachraňuje spoločný štát, lebo Dubček by jeho katastrofálne kontraproduktívne teatrálne gestá voči Slovákom nikdy nerobil. Ale, to je už história.

My Slováci teda nemáme osobnosť čo len podobnú tým trom českým prezidentom po roku 1989. Ale my máme Drahoša! Síce majú s našim súčasný prezidentom Kiskom rôzne zázemie, z ktorého vychádzajú, ale výsledok je rovnaký – zúfalo predvídateľný. Keď počúvam na milimeter strojovo presné a elasticko-plasticky hladké prejavy pána Drahoša, ako keby som počul jeho klon – nášho prezidenta Kisku. Sú zúfalo neautentickí. Papagájujúci to, čo sa u nás tak farbisto pomenúva ako propaganda slniečkárov, pravdoláskarov, zaumných krasoduchov a to všetko sa po česky zmestí do jednej „pražské kavárny“. Treba povedať, že prezident Kiska je v tomto smere dokonalý výplod imidžamakerov. On si snáď ani neprdne mimo PR návodu a celkom určite nevykazuje najmenšie známky slobodnej vôle mimo inštrukcií jeho poradcov z tej „pražské kavárny“. Pánovi Drahošovi sa vraj prezýva Želé, pán Kiska ho tromfne ako Huspenina. Zato politicky korektná.

Plusom oboch pánov je, že robia vlastnú krajinu neviditeľnou. Bezproblémovou, ochočenou, plniacou zahraničné scenáre zahmlievania reality a neoliberálnych lží bez reptania, dokonca s nadšením. Sú kultivovaní, hladkí, bez vône a zápachu, ale tiež nie sú cítiť človečinou.

Zato pán Zeman má odór neprehliadnuteľný. A chytrý je ako „koňskej handlíř“. Vie to skrátka zahrať, o čom sa neblaho presvedčil jeho predošlý najväčší súper pri prvých priamych voľbách, pán Fischer, ktorého pred kamerami s nadhľadom chladného profíka bodro prekročil s hraným údivom, prečo ešte zavadzia. A tak si paradoxne voliči akosi nespomenuli, že to bol Zeman, kto mal ako premiér poradcu, ktorý sa radil s najväčšími českými mafiánmi. A že to bol Zeman, kto vlastne vďaka nim vyhral voľby pre ČSSD a stal sa premiérom, keď jeho povestný autobus Zemák platili vlastne títo mafiáni. Akosi sa tiež pozabudlo, ako ľahko sa zbratal s údajne nezmieriteľným ideologickým nepriateľom Klausom takzvanou „opoziční smlouvou“.

Napriek tomu všetkému, keď som sa svojich priateľov a spriatelených čitateľov na FCBooku pýtal, koho by volili, väčšina sa prikláňala za Zemana. Keby… keby jeho najväčšou zbraňou nezraňoval sám seba. „Kto s čím zachází, tím i schází“. V tomto duchu je Zeman ako tá povestná Babička, čo by „pro„peříčko i přes plot skočila“, kým on kvôli bonmotu skáče priam saltá. To, že pri oficiálnej návšteve Slovenska nazval tuším popradské pivo, že je vhodné akurát na odkladanie zubných protéz, je už zabudnuté. Akurát, že niečo také povie na návšteve ako hosť len „buran“. Ale ten nedávny výrok pri váženom a ostro sledovanom hostiteľskom prejave mu naozaj nevyšiel. Tie nezmysly čo natáral o Alexandrovi Dubčekovi pri príležitosti tohtoročných výročí spoločného štátu Čechov a Slovákov sa nedajú nijako pardonovať. Ani logicky zdôvodniť. Bol to zbytočný kopanec, tak ako to už skúsil s Peroutkom. Takto hovorí len hulvát po lobotómii historickej pamäte. Chudák, čo rozdáva dodatočne rozumy, o ktoré naozaj nikto nestojí. Alkoholom vypatlenej strejc z Vysočiny. A preto by ho aj tá väčšina Slovákov, ktorým je sympaticky iný, nevolila.

Budú si to teda bratia Česi musieť rozhodnúť sami…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

World Press Photo tento rok vyhrala snímka Palestínčanky s mŕtvym dieťaťom v náručí

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Julija Navaľná

Vláda v Kyjeve robí chybu. Väčšina Rusov nechce vojnu, len Putin áno, Ukrajinci to chápu, vyhlásila Navaľná

18.04.2024 13:28

Odpovedala, či považuje za jeden zo svojich cieľov nájsť spoločnú reč s vedením Ukrajiny.

Jaroslav Haščák

GP podľa Haščákovho advokáta potvrdila, že špeciálna prokuratúra sa nezmohla na férové preskúmanie obvinenia pre Gorilu

18.04.2024 13:23

Advokát finančníka dúfa, že čakanie na skutočné a nielen formálne prejednanie sťažnosti voči obvineniam v kauze sa nestane "čakaním na Godota".

Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok

Vplyvný politik Alternatívy pre Nemecko Höcke stojí pred súdom, dôvodom je zakázané nacistické heslo

18.04.2024 13:12

"Nacista, nacista," skandoval na Höckeho dav niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred súdnou budovou.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6294505x
Priemerná čítanosť článkov: 8599x

Autor blogu

Archív

Odkazy