Založ si blog

Hríb, Machala, Zelenay – NAJ-Slováci medzi novinármi?

Robím si poriadok v papieroch (a že ich sú kopy) a narazil som na seminárne práce mojich študentov masmediálky na UCM, kde som pred rokmi učil. Zadanie bolo – významní slovenskí novinári po roku 1989. Keďže študentov bolo takmer sedemdesiat, táto interná anketa už má svoju váhu. Niektorí v tom síce mali guláš, keď si za profesionálnych novinárov plietli spisovateľa Mňačka, básnika Janovica, či textára Filana. Podotýkam, že šlo o rok 2011 a výsledok je nasledovný:

 

  1. Štefan Hríb
  2. Marián Leško
  3. Andrej Bán
  4. Eduard Chmelár, Karol Ježík, Martin Šimečka
  5. Vladimír Jancura
  6. Ghannamová, Nič
  7. Miroslav Procházka, Vladimír Hák, Eugen Gindl, Miloš Luknár, Peter Schutz
  8. Vladimír Ferko, Ernest Weidler
  9. Jozef Darmo, Drahoslav Machala, Eugen Korda
  10. Márius Kopcsay, Gabriela Rothmayerová, Gabriel Zelenay

 

A teraz si to rozmeňme na drobné:

Seba som vynechal, hoci som obsadil celkom lichotivé miesto a novinárskej praxe mám viac, než väčšina menovaných, ale ako publicista. U Jozefa Darma, na ktorého pamätníci asi nespomínajú najlepšie, pretože urobil z STV Darmo-víziu, mohlo jeho umiestnenie ovplyvniť aj to, že pred tým tých študentov učil. No a susedstvo Machalu s Kordom je možné asi naozaj len na papieri.

Pod hladinou viditeľnosti tohto prieskumu sa ocitol súčasný šéfredaktor projektu N-ádor, aj jeho na všetko ochotný komentátor Morvay, ale aj z mediálneho priestoru vytratená Ľuba Lesná. Medzi nimi sa ocitol aj Donner, hoci je to príklad poctivého foto-reportéra.

Veľmi ma prekvapilo, že si študenti spomenuli na Vladimíra Jancuru, ktorý urobil kus práce v Novom slove a Pravde. Rovnako si úctu zaslúži aj Vladimír Ferko. Zaujímavé, že si spomenuli aj na Miroslava Procházku, ktorý končil novinársku kariéru ako šéfredaktor „Filmu a divadlo“, ktoré zaniklo čoskoro po Nežnej revolúcii.

Úprimne ma potešilo, ako vysoko si študenti vážili prácu Vlada Háka, ktorý nebol nikdy veľmi viditeľný, skôr skromný foto-reportér, ktorý nás opustil predčasne.

Pozoruhodné naproti tomu je, že svojho času super-populárny Gabo Zelenay práve tým, že robil v médiu tak éterickom ako je rozhlas, zmizol nastupujúcej generácii z očí/uší, aj mysli.

A celkom nerozumiem tomu, ako mohol niekto zaradiť medzi profi-novinárov istého Niča, ktorý v žurnalistike dokázal príslovečné – nič?

V princípe ale táto anketa ukázala, že v roku 2011 sa ešte v rebríčku profesného uznania mohli vedľa seba ocitnúť predstavitelia dnes nezmieriteľných táborov.

A teraz tá pointa na záver. Zároveň s touto anketou v tej istej seminárnej práci si mali študenti pripomenúť z minulosti osobnosť „zúrivého reportéra“ E. E. Kischa. A viacerí z nich odcitovali jeho profesné heslo: „Reportér nemá tendencie, nemá čo ospravedlňovať a nemá stanoviská“. A teraz úprimne – kto z tých, čo sa v roku 2011 ocitol v prvej desiatke, a stále v médiách pôsobí, toto krédo spĺňa?

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301245x
Priemerná čítanosť článkov: 8608x

Autor blogu

Archív

Odkazy