Založ si blog

Neoliberálne súdnictvo nadržiava zločincom III.

Po roku 1989 sme sa stali pokusným poľom pre neoliberálne experimenty, ktoré v krajinách pôvodu už dávno zavrhli, ako zvrátené. My sme teda pápežskejší od Pápeža, čo si môžeme názorne dokladovať na našom neoliberálnom súdnictve.

Pri práci na najnovšej knihe Mafiánsky gang sýkorovcov (Kompletná história najstaršej slovenskej mafiánskej skupiny. Limitovaná edícia s DVD), ale aj v už vydaných knihách som našiel šokujúcich príkladov viac ako dosť.

Ďalšou bizarnosťou našich súdov sú neúmerné prieťahy v súdnom konaní, ktoré samotné súdy tolerujú ad absurdum.

 

Umelé naťahovanie súdneho konania

Hoci naše súdy majú možnosť nechať obžalovaného mafiána predviesť policajtmi a jeho neúčasť aj pokutovať, akosi sa im nechce konať. Doslova na súdnu frašku (ku ktorej napomohli aj kontroverzné vracanie už vynesených rozsudkov Najvyšším súdom SR) sa premenil súd s Okoličánym a jeho bandou, kde došlo k desiatkam odročených pojednávaní (Mafiáni 3): „Aj 127. pojednávanie bolo odročené pre kuriózny dôvod – obvinený Martin Miko šiel v nedeľu predtým s kamarátom zápasiť, pri sparingu dostal úder do hlavy a nechal sa v nemocnici vypísať, lebo potrebuje pokoj a suchý teplý vzduch!

Naozaj neobvyklú formu obhajoby zvolil aj samotný Okoličány, keď tvrdil, že sa nemôže na pojednávania v Pezinku dostaviť, lebo nemá peniaze na cestu, ani stravovanie mimo svojho domu. Médiá si však všimli, že keď išlo o jeho hokejovo nadaného syna, cestoval bez problémov. V decembri a januári 2015 bol podľa týždenníka Plus 7 dní s celou rodinou v Kanade na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov. A reportérke tohto periodika pred tým tvrdil, že s rodinou pôjde na spoločnú dovolenku: ´Prešli sme už celý svet. Nejaké špeciálne cestovateľské sny už vlastne ani nemáme.´ No a keď sudcovia ŠTS urobili bezprecedentný krok a pojednávania presunuli naozaj z Pezinka do Košíc, boli len na smiech, lebo obžalovaní sa ani tam neráčili dostaviť. Zo šestnástich neprišiel ani jeden!

V júni 2016 jeden z obžalovaných oddialil vynesenie rozsudku tým, že namietal zaujatosť jedného z členov senátu. Námietka bola doručená faxom len osem minút pred začatím hlavného pojednávania…“

 

Súdna fraška na Najvyššom súde SR

  Je neuveriteľné akú nemohúcnosť v tomto smere preukazuje náš najvyšší súd, čím ide vlastne nižším súdom neblahým príkladom. Už sme tu spomínali škandalózne prepustenie mafiánskeho bossa Štvrteckého z výkonu trestu formálnym pochybením dvoch sudkýň (Mafiánsky gang sýkorovcov): „Solidarita sudcov Najvyššieho súdu SR zrejme nemá hraníc. Po hanebnom zlyhaní JUDr. Jany Serbovej a JUDr. Aleny Šiškovej kolegiálne pokračujú v súdnej fraške s názvom ´Štvrtecký´. Od augusta 2015 nie sú schopní uzavrieť jeho prípad nie preto, že by v obnovenom konaní Štvrtecký a jeho obhajca priniesli niečo nové… odvolanie Štvrteckého neprinieslo žiadne nové fakty, ktoré by bolo treba preverovať, len jeho ubezpečenie, že sa ´polepší´ obvyklými frázami (aktuality.sk): ´Spáchanie skutkov z obžaloby úprimne ľutujem, vo väzbe a počas pobytu na slobode som si uvedomil nesprávnosť svojho konania, po odpykaní trestu budem viesť riadny život.´ Čo teda trvalo v prípade po slobode behajúceho gaunera Najvyššiemu súdu SR roky, že nerozhodol? Ale veď to je stará pesnička, ktorú poznajú na NS SR tak dobre vďaka Majskému, ktorý síce fajčí ako továrenský komín, ale pre bežný život je v kondícii priam fitness-trénera, ale pre tento súd sú on a aj jeho obhajca takí choručkí, že si jednoducho nemôžu prísť vypočuť rozsudok. A čo je Štvrťák horší? Aj on si predsa vie, a iste omnoho lacnejšie, zohnať nejakú lekársku výhovorku. Ale prichádza aj s inováciami – na jedno pojednávanie neprišiel, lebo sa mu ´pokazilo v maďarskom Győri auto´?!! A to tomuto šéfovi vydieračského gangu ten istý Najvyšší súd SR už dvakrát znížil trest. Až vo februári 2017 senát NS SR konečne nariadil predvedenie Štvrťáka, údajne upútaného na lôžko. No a našli ho tam policajti? Že sa tak naivne pýtame – nenašli. Ale sudcom došla trpezlivosť, vzápätí  zamietli Štvrteckého odvolanie a potvrdili mu trest 21 rokov. Dňa 16. februára 2017 ho policajti odviedli rovno na výkon trestu…”

 

Škandalózny prípad Majský

   Nemôže zrejme byť okázalejší príklad umelého naťahovania súdneho procesu priamo na Najvyššom súde SR ako je obecne známy prípad bývalého miliardára Majského (pôvodne Marhuľu), ktorý však súd uznal za choručkého penzistu a preto nemusel chodiť na pojednávania. Ale rozsudku sme sa doteraz (už celé roky!) nedočkali a to vďaka najrôznejšími výhovorkám o jeho chorobách, alebo zaneprázdnenosti jeho advokátov, alebo (keď aj to zlyhá) pohotovo ochorie členka senátu.

A ja si dovolím predpovedať, že keď sa o tom rozsudku predsa len dozvieme, tak by nás nemalo prekvapiť, že Majský síce bude odsúdený (vzhľadom k skutkovej podstate činu to asi ani inak byť nemôže), ale ten trest bude podmienečný! Za mreže teda nepôjde! Prečo? No lebo náš neoliberálny súdny systém odmeňuje tých, čo sa vyhýbajú súdnemu procesu tak, že pre jeho prieťahy (pripomínam, že ich obžalovaní spôsobili sami) im tresty znižuje alebo mení na podmienečné. Kocúrkovo? No, asi áno, ale máme aj horšie príklady.

 

Matke len oči pre plač

   „Naše zákony sú k obžalovaným a obvineným také tolerantné a dávajú im toľko práv, že na nás, pozostalých po obetiach brutálnych vrážd, v nich nezostal ani súcit… Akoby nikoho netrápilo, že na súde si sadnem do lavice a úpenlivo čakám, či náhodou už nepríde koniec. Rozsudok a trest. Desať rokov. Páchateľ má práva, obeť, ktorá nežije, žiaľ, nie.“ To hovorí matka, ktorej zavraždili syna, ako „bieleho koňa“. V prípade, kde je presne opísaná vražda, kde sa našlo aj telo a kde je aj kľúčový svedok. Ale sudcovia sa už desať rokov nevedia odhodlať k akémukoľvek rozsudku!!! A teraz si prečítajte tú pestrú paletu výhovoriek podľa hovorkyne súdu: „Vo veci bolo vykonávané rozsiahle dokazovanie v zmysle návrhov strán. V rámci vykonávania dokazovania na hlavných pojednávaniach boli tieto opakovane odročované z dôvodov opakovaných ospravedlnení obhajcov obžalovaných, z dôvodov námietok obžalovaných pre zaujatosť súdu s tým, že vec nebolo možné skončiť v rámci trvania väzby obžalovaných, ktorí boli vo väzbe štyri roky. Po prepustení obžalovaných z väzby naďalej vznikali prekážky zo strany obžalovaných pre ich opakované práceneschopnosti a tiež pre prekážky na strane ich obhajcov z dôvodu kolízií pojednávaní. Súd v rámci rozhodovania vo veci musel opakovane vyčkať na rozhodnutia v iných trestných veciach obžalovaných. Vo veci nebolo možné rozhodnúť ani z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti sudcu a opakovaných návrhov na doplnenie dokazovania. V súčasnom štádiu konania je ukončené dokazovanie a následne majú byť prednesené záverečné reči s tým, že pojednávanie bolo opakovane odročené pre práceneschopnosti obžalovaných.“ V absurdnom neoliberálnom súdnictve obžalovaný možný vrah s hrozbou doživotia jednoducho nepríde na súd a čo urobí súd? No, zbalí spisy a čaká, či sa pán vrah uráči prísť?!! Ako to výstižne povedala matka obete – zločinci majú u nás s takto nastavenou logikou na súdoch vždy prednosť pred ich obeťami.

 

Nekonečný súdny príbeh

   Brutálna mafiánska vražda mladej ženy a chlapca Riška v Moste pri Bratislave nie je súdne uzavretá ani pätnásť rokov po tomto čine. V tomto prípade zlyháva Okresný súd Bratislava I., ktorý podľa sudcu Harabina mal byť dostatočným a tým pádom Špecializovaný trestný súd vyhlásil za zbytočný. Tak, nech sa páči, takto to je podľa Harabina „lepšie“ (Mafiáni 5): „…neúmernú preťaženosť kritizoval sudca Ján Jamrich (Plus 7 dní): ´My už nevládzeme, všetci máme veľa veľkých a časovo náročných káuz. Keď odíde ešte ďalší sudca alebo dvaja, ktorí čelia disciplinárnym konaniam, môžeme ísť všetci rovno na psychiatriu. To sa nijako nedá zvládnuť. Ak sa počet sudcov nezvýši a dôjde k prerozdeleniu prípadov, čo i len po jednom odchádzajúcom sudcovi, odídem 1. januára 2017 do dôchodku.´ Márne dúfal, že táto jeho výzva k verejnosti, rovnako ako predsedníčky súdu Evy Fulcovej k ministrovi spravodlivosti, zmení niečo k lepšiemu. Naopak. A tak odišiel. Následkom toho sa nielen súd s obžalovanými v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave vrátil na začiatok. Znamená to, že všetky dokazovania a svedecké výpovede, čo už za tie roky vlečúceho sa procesu odzneli, sa musia zopakovať!“

 

Ale tým tie bizarnosti nášho súdnictva nekončia…

 

(pokračovanie)

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6300992x
Priemerná čítanosť článkov: 8608x

Autor blogu

Archív

Odkazy