Založ si blog

Deň v najväčšom meste sveta

Utorok na cestách:

 

Po takmer desiatich hodinách letu z Európy pristávame na úrovni vrcholkov našich Tatier vo výške 2240 metrov nad morom. Víta nás večerné Mexico City zaplavené nekonečným morom svetiel. Mexičania milujú všetko trblietavé a snáď neexistuje iné medzinárodné letisko, kde by súčasne blikalo toľko oranžových signalizačných svetiel a majákov áut, ktoré sa sústavne premávajú vzletovými plochami. Je to tiež jediné letisko, kde o colnej kontrole rozhodujete sami. Prechádzate totiž bránkou s tlačidlom. Po jeho stlačení sa rozsvieti buď červené, alebo zelené svetlo. Nám zasvietila zelená a tak môžeme bez colnej kontroly vstúpiť do najväčšieho mesta sveta.

 

Prejsť za deň, pochopiť za rok

Na mieste pôvodného hlavného aztéckeho mesta Ténochtitlán – založeného okolo roku 1325 a o dvesto rokov neskôr zničeného španielskymi dobyvateľmi – vyrástlo Ciudad de México, alebo tiež Mexico City D.F. do rozlohy 2600 kilometrov štvorcových obytnej plochy. Jedna z hlavných dopravných tepien mesta, Avenida de los Insurgentes, je dlhá 35 kilometrov. V rámci Area metropolitana tu žije približne 28 miliónov obyvateľov, jadro mesta obýva odhadom 9 až 10 miliónov ľudí. Telefónny zoznam má 4 205 strán a je v ňom približne 336 400 hesiel. Veriaci si môžu vybrať z 3 000 miestnych kostolov. Ročne pribudne do 700 000 prisťahovalcov, ktorých tu volajú „výsadkári“. Zaberajú totiž voľné plochy a stavajú na nich bez povolenia svoje chatrče. Tie ostro kontrastujú s novými výstavnými štvrťami mrakodrapov akou je napríklad štvrť Lomas. Obrovská rozloha mesta dovoľuje dva unikáty. Jedným je fakt, že v rôznych štvrtiach nájdeme rovnaké mená ulíc (najmä populárne pomenovanie Bolívar), ale miestni sa nestratia. Druhý unikát stojí naopak na tom, aby sa prechodom z jednej štvrte do druhej stratili z dohľadu známych a rodiny. Existuje tu totiž neoficiálna inštitúcia zvaná Casa chico, keď má v tomto meste jeden muž dve rodiny, ktoré o sebe nevedia.

Mexičania sa veľmi chcú odlíšiť od nenávidených amerických „Gringos“, ale pritom ich vehementne napodobujú. Svoju krajinu tiež volajú Spojené štáty (ibaže Mexické, ktoré tvorí 31 spolkových štátov a jeden federálny dištrikt hlavného mesta), majú tiež rodeo (tu sa volá charro), používajú staré americké autobusy a vyvesujú obrovské národné vlajky ako v USA. Majú podobnú značku pre menu $, hovoria o.k. a majú rovnako nahlúple talkshow. Viac ako 20 miliónov Mexičanov pracujúcich v USA posiela domov toľko peňazí, že je to druhý najväčší príjem krajiny po nafte ešte pred výnosmi z turistického priemyslu. A Mexico City D.F. (Districto federal) napodobňuje svojou príponou Washington D.C. (District of Columbia).

Tie atrakcie, ktoré vám domáci chcú ukázať, prejdete aj v najväčšom meste sveta za tri dni, ale môžete ten základ zvládnuť aj za deň. Majú tu totiž geniálny vynález

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6310768x
Priemerná čítanosť článkov: 8621x

Autor blogu

Archív

Odkazy