Recepty na život VI.

44 malé

Veľvyslancom kuchárskeho umenia

 

Dobrá povesť o výnimočnom slovenskom kuchárovi medzičasom, aj vďaka zahraničným hosťom Slovenskej reštaurácie v Bratislave, prekročila hranice. A tak po dvoch úspešných rokoch na poste šéfkuchára nastal čas, aby Ondrej Antovszký preukázal svoje umenie aj v zahraničí. Snáď nás ani neprekvapí, že to vtedy za vlády komunistov nebolo vôbec jednoduché. Prvý pokus o jeho vyslanie do susedného Rakúska nedopadol dobre. Poslali ho do Viedne, kde projekt Slovenskej reštaurácie neuspel najskôr pod vedením šéfkuchára z reštaurácie Veľké srdce, po ktorom nastúpil dokonca šéfkuchár zo Štátnej nemocnice (?!). „Nemocničná strava“ Viedenčanom nechutila a „nenápadné usmerňovanie“ od mladšieho kolegu Antovszkého na tamojšieho slovenského šéfkuchára nezabralo. Tak sa Antovszký vrátil sklamane domov.

 Čoskoro však dostal novú príležitosť a otvoril novú reštauráciu len so slovenskými špecialitami. Riaditeľom podniku bol Rakúšan a začiatok ich spolupráce nebol najšťastnejší. Keď Antovszký pripravil po prvý krát jedlá na výdaj, náhle sa zjavil na inšpekcii riaditeľ a dal čašníkovi pokyn zmeniť naaranžovanie jedla na tanieri. To bolo porušenie práva šéfkuchára, ktorý jediný zodpovedá aj za to, ako sa vyexpeduje jedlo z kuchyne. Ondrej Antovszký bol vždy zásadový a toto sa ho naozaj dotklo. Tak sa nahneval, že hneď odišiel z kuchyne. Ostatným povedal, aby ho zavolali späť, až keď riaditeľ odíde od výdajného stola a prestane sa mu pliesť do práce. Riaditeľ po chvíli napätia odišiel a Antovszký sa vrátil k svojej práci. O dve hodiny si ho riaditeľ pozval do svojej kancelárie. Obom nalial pohár vína a zmierili sa. Navyše tento riaditeľ mal veľké pochopenie pre zamestnancov z komunistických krajín, pretože on sám robil čašníka v Anglicku a vedel, že práca v cudzine nie je ľahká. Jeho dôvera sa vyplatila, veď mesačná tržba po nástupe nového šéfkuchára stúpla zo 100 – 150 000 ATS najskôr na 300 000 – 400 000 ATS a neskôr končili na milióne.

  Reštaurácia mala byť pôvodne otvorená len v letnej sezóne, od mája do septembra. Ale s novým šéfkuchárom mala taký veľký úspech, že ju prevádzkovali celoročne.

  Do tejto reštaurácie chodieval rád aj rakúsky prezident L. Jonas. A chutili mu aj také jednoduché jedlá ako Bačovská pochúťka:

 

Bačovská pochúťka

pre 4 osoby

 

Suroviny:

700g  v šupke uvarených očistených zemiakov

250g hrubej múky

80g hrubej krupice

1 žĺtko

1 vajce

250g spišskej klobásy

250g oštiepka

100g masla

soľ

 

 

Postup:

 

Z uvarených vychladnutých nastrúhaných (resp. pomletých) zemiakov, múky, krupice,

vajec a soli uhnetieme cesto, ktoré vyvaľkáme, nakrájame na obdĺžniky. Na každý z nich

položíme na kolieska nakrájanú klobásku. Konce uzatvoríme. Vyvárame v slanej vode.

Uvarené prepláchneme teplou vodou, premastíme maslom. Podávame s posypaným postrúhaným syrom a poliate maslom.

Ako prílohu podávame kyslú kapustu dochutenú chrenom alebo s miešaným šalátom.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Politická samovražda R. Fica?

17.11.2025

Na začiatku svojej politickej kariéry Robert Fico vyhlásil, že si 17. november vlastne ani nevšimol. Veľmi neprezieravé vyhlásenie, keďže 99,99% nositeľov „vodičáku ku kariére“, ako sa vtedy volala stranícka knižka komunistickej strany, malo v tej dobe problém, či ju zahodiť hneď alebo až to prehrmí. On jediný nie? Prešlo 36 rokov a z USA a V. Británie platení [...]

Kampaň kriedových odkazov – šanca pre exhibicionistov

12.11.2025

České príslovie vraví: „Jména hloupých na všech slopích.“ U nás sú to tentoraz kriedové odkazy na chodníkoch. Tento sa objavil na našom sídlisku. Ale ja si nepamätám, že by niekto študentov umlčiaval. A tiež si neviem spomenúť, že by niečo múdre kedy vypotili. Hérostratos z Efezu bol spoločenská nula, ale trpel chorobnou ambicióznosťou. Chcel sa stať [...]

Farebné revolúcie začínajú akýmkoľvek nešťastím – aj železničným

11.11.2025

Ten scenár je známy už od jeho spustenia počas Arabskej jari a z CIA s MI6 dobre inštruovaní a hlavne financované politické mimovládky to zopakovali aj v ďalších krajinách. Najnovšie ten stokrát prevarený čaj skúšajú v Srbsku. A vždy sú za tým rovnako „dobre“ inštruované médiá. Scenáre farebných revolúcií vyžadujú krvavú obeť. To už máme za [...]

rušeň

Horúci deň pre slovenské železnice. V priebehu pár hodín horeli dva rušne

26.11.2025 16:30

Doobeda horela lokomotíva rýchlika Ex 654 Tatran, ktorý smeroval z Martina do Bratislavy.

tabak, finančná správa

Dve megarazie proti nelegálnym cigaretám: daňoví kriminalisti odhalili historicky najväčšiu výrobňu a zadržali 29 osôb. Zhabali aj tony tabaku

26.11.2025 16:10

Kriminálny úrad finančnej správy uskutočnil dve rozsiahle akcie s krycími názvami Šarišan a Metropolitan.

SR Bratislava počasie SHMÚ poľadovica výstraha BAX

Sneženie, lejaky, povodne a teraz príde toto. Počasie sa so Slovenskom nemazná

26.11.2025 16:01

SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa.

Ponorka

Poľsko si od Švédska kúpi tri nové ponorky

26.11.2025 15:58

Poľské vojenské námorníctvo v súčasnosti disponuje len jednou ponorkou sovietskej výroby.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 748
Celková čítanosť: 6831390x
Priemerná čítanosť článkov: 9133x

Autor blogu

Archív

Odkazy