Založ si blog

Recepty na život VI.

44 malé

Veľvyslancom kuchárskeho umenia

 

Dobrá povesť o výnimočnom slovenskom kuchárovi medzičasom, aj vďaka zahraničným hosťom Slovenskej reštaurácie v Bratislave, prekročila hranice. A tak po dvoch úspešných rokoch na poste šéfkuchára nastal čas, aby Ondrej Antovszký preukázal svoje umenie aj v zahraničí. Snáď nás ani neprekvapí, že to vtedy za vlády komunistov nebolo vôbec jednoduché. Prvý pokus o jeho vyslanie do susedného Rakúska nedopadol dobre. Poslali ho do Viedne, kde projekt Slovenskej reštaurácie neuspel najskôr pod vedením šéfkuchára z reštaurácie Veľké srdce, po ktorom nastúpil dokonca šéfkuchár zo Štátnej nemocnice (?!). „Nemocničná strava“ Viedenčanom nechutila a „nenápadné usmerňovanie“ od mladšieho kolegu Antovszkého na tamojšieho slovenského šéfkuchára nezabralo. Tak sa Antovszký vrátil sklamane domov.

 Čoskoro však dostal novú príležitosť a otvoril novú reštauráciu len so slovenskými špecialitami. Riaditeľom podniku bol Rakúšan a začiatok ich spolupráce nebol najšťastnejší. Keď Antovszký pripravil po prvý krát jedlá na výdaj, náhle sa zjavil na inšpekcii riaditeľ a dal čašníkovi pokyn zmeniť naaranžovanie jedla na tanieri. To bolo porušenie práva šéfkuchára, ktorý jediný zodpovedá aj za to, ako sa vyexpeduje jedlo z kuchyne. Ondrej Antovszký bol vždy zásadový a toto sa ho naozaj dotklo. Tak sa nahneval, že hneď odišiel z kuchyne. Ostatným povedal, aby ho zavolali späť, až keď riaditeľ odíde od výdajného stola a prestane sa mu pliesť do práce. Riaditeľ po chvíli napätia odišiel a Antovszký sa vrátil k svojej práci. O dve hodiny si ho riaditeľ pozval do svojej kancelárie. Obom nalial pohár vína a zmierili sa. Navyše tento riaditeľ mal veľké pochopenie pre zamestnancov z komunistických krajín, pretože on sám robil čašníka v Anglicku a vedel, že práca v cudzine nie je ľahká. Jeho dôvera sa vyplatila, veď mesačná tržba po nástupe nového šéfkuchára stúpla zo 100 – 150 000 ATS najskôr na 300 000 – 400 000 ATS a neskôr končili na milióne.

  Reštaurácia mala byť pôvodne otvorená len v letnej sezóne, od mája do septembra. Ale s novým šéfkuchárom mala taký veľký úspech, že ju prevádzkovali celoročne.

  Do tejto reštaurácie chodieval rád aj rakúsky prezident L. Jonas. A chutili mu aj také jednoduché jedlá ako Bačovská pochúťka:

 

Bačovská pochúťka

pre 4 osoby

 

Suroviny:

700g  v šupke uvarených očistených zemiakov

250g hrubej múky

80g hrubej krupice

1 žĺtko

1 vajce

250g spišskej klobásy

250g oštiepka

100g masla

soľ

 

 

Postup:

 

Z uvarených vychladnutých nastrúhaných (resp. pomletých) zemiakov, múky, krupice,

vajec a soli uhnetieme cesto, ktoré vyvaľkáme, nakrájame na obdĺžniky. Na každý z nich

položíme na kolieska nakrájanú klobásku. Konce uzatvoríme. Vyvárame v slanej vode.

Uvarené prepláchneme teplou vodou, premastíme maslom. Podávame s posypaným postrúhaným syrom a poliate maslom.

Ako prílohu podávame kyslú kapustu dochutenú chrenom alebo s miešaným šalátom.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6310746x
Priemerná čítanosť článkov: 8621x

Autor blogu

Archív

Odkazy