Založ si blog

Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Róbert Holub – inak III.

27.04.2017

Ako zmapoval aj televízny seriál dokumentov v RTVS s názvom Mafiáni, ktorého repríza beží každý štvrtok, teda aj dnes, skutočným krstným otcom slovenskej mafie v 90. rokoch bol námestník viac »

Róbert Holub – inak II.

25.04.2017

Toto je príbeh mafiánskeho bossa, ktorý sa zdal byť absolútnym vládcom východu Slovenska s kontaktmi na špičky tamojšieho hospodárskeho i spoločenského života, ovládal policajtov a sudcov, viac »

Chýbajú nám muži, zaskočia migranti?

21.04.2017

Je pozoruhodné, ako málo sa vrcholoví politici Slovenska zaujímajú o vážne demografické trendy. Popri vláda zavalenej dennou agendou, by práve toto mala byť parketa pre prezidenta. Ten má dosť viac »

fico, kobjak

Bielorusko môže byť podľa Fica pre Slovensko mostom do Eurázie

27.04.2017 16:08

Pred úrad vlády prišli štyria aktivisti z Inštitútu ľudských práv Ficovi pripomenúť, aby sa s bieloruským premiérom Kobjakovom nerozprával iba o biznise.

Považský hrad

Vek Považského hradu pomôže určiť kus trámu

27.04.2017 16:00

Považský hrad navštevuje čoraz viac turistov. Môže za to jeho obnova, do ktorej sa pustilo mesto Považská Bystrica.

vakcína, očkovanie, lekár. dieťa

V Leviciach zaznamenali ďalší prípad osýpok

27.04.2017 15:32

Úrad verejného zdravotníctva SR dostal informácie o možnom prípade osýpok u 13-mesačného dieťaťa v Leviciach.

Alexis Tsipras

Gréci sa pred francúzskymi voľbami ukazujú v dobrom svetle

27.04.2017 15:00

Gréci ukazujú, že sa ich hospodáreniu začalo viac dariť. Vlani dosiahli vysoký prebytok primárneho rozpočtu, a to na úrovni 3,9 percenta HDP.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 324
Celková čítanosť: 1201380x
Priemerná čítanosť článkov: 3708x

Autor blogu

Odkazy