Založ si blog

Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Paraziti stavebných konaní

12.09.2018

Pred pár dňami v Slovenskom rozhlase v rámci správ ohlásila redaktorka „objav“, že na trase plánovaného obchvatu Bratislavy prišiel stavebník s úpravami plánu. Každý kto staval napríklad viac »

Nábytok ako lúštenka

10.09.2018

Cez víkend sme skladali nábytok do nového bytu našej dcéry. Na slovo „skladali“ začínam byť alergický. Ktorý idiot (veď vieme, zakladateľ IKEA-systému) to vymyslel? Civilizácie predsa viac »

Falošné hry SNS

06.08.2018

Horúce leto nebýva obvyklým obdobím na horúce politické deklarácie. Preto ma prekvapilo ako sa minister obrany Gajdoš za SNS zúrivo pustil do organizácie Slovenskí branci. Veď je to terč pod viac »

jaguar land rover, treningove centrum

Nitra zachráni Jaguar z britskej tragédie

24.09.2018 00:00

Nový závod britského Jaguar Land Roveru v Nitre bude pre investora vykúpením. Vo Veľkej Británii totiž zažíva ťažké časy.

Holandsko Amsterdam počasie búrky vietor

Na Česko udrela Fabienne, stromy ležia na tratiach a vypadáva elektrina

23.09.2018 22:52

Na mnohých miestach Karlovarského a Plzenského kraja zaznamenali výpadky elektriny. Vietor pritom ešte silnie. Najhoršia situácia je vo vyšších polohách.

Slovensko cirkev viera celibát Lajcha

Agentúra AP strávila s Michalom Lajchom deň, pozrite si ho na fotkách

23.09.2018 22:27

"Poslaním Cirkvi je byť blízko ľuďom. Ale ako môžem mať blízko k ľuďom, keď žijem tak krajne odlišný život?" pýta sa 34-ročný kňaz.

dolár, USA

Papierové doláre sú v USA na ústupe, ale ešte nekončia

23.09.2018 21:46

Na americkom trhu sa rýchlo šíri bezhotovostný predaj, najmä v reštauráciách, ktoré obľubujú mladí klienti.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 432
Celková čítanosť: 2058941x
Priemerná čítanosť článkov: 4766x

Autor blogu

Odkazy