Založ si blog

Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Hillarina posledná noc

17.01.2017

Odporúčam nasledovnú text pre všetkých, komu nejde do hlavy prečo slniečkári, pravdovravkovia a zaumní krasoduchovia tak milujú najskorumpovanejšiu osobu v americkom politickom systéme (obdivovanú viac »

Kňažko kontra zlodej

13.01.2017

Keď prebehla správa, že sa bývalý minister Milan Kňažko vo vlastnom dome ubránil zlodejovi tým, že ho postrelil, hovorím si, chvalabohu, že to tým kriminálnikom zasa raz niekto ukázal. A viac »

Petardy v primátorovej hlave

03.01.2017

[caption id="attachment_1269" align="aligncenter" width="300"] Silvestrovský ohňostroj[/caption] Rozumný "decízor" (ten čo má o niečom rozhodovať) nevydáva zákazy, ktoré nie je schopný vynútiť viac »

Chelsea Manning, Bradley Manning

Obama zmierni trest Chelsea Manningovej

17.01.2017 22:57

Odchádzajúci americký prezident Barack Obama zmiernil trest Chelsea Manningovej, bývalej analytičke vojenskej spravodajskej služby.

Kukurica pre chuť, ale i pre zdravie a krásu!

Bayer a Monsanto sľúbili Trumpovi miliardové investície

17.01.2017 22:16

Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer a americká biotechnologická spoločnosť Monsanto sľúbili rozsiahle investície v USA.

Diviak

Takmer polovica diviakov zo Šumavy je rádioaktívna

17.01.2017 21:37

Takmer polovica diviakov, ktoré odchytili na českej strane pohoria Šumava, vykazovala nadlimitnú mieru rádioaktivity.

Eugen Cernan

Cernan kysucké korene nikdy nezaprel. Do rodiska predkov sa vrátil

17.01.2017 20:00

Svoju cestu na Mesiac som začal niekde tu, z týchto koreňov vo Vysokej nad Kysucou - hovorieval posledný muž na Mesiaci, keď navštívil Kysuce, Eugen Cernan.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 305
Celková čítanosť: 1081305x
Priemerná čítanosť článkov: 3545x

Autor blogu

Odkazy