Založ si blog

Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Marián „Chuck Norris“ Kočner a žltá tlač

20.08.2019

Už sú zúfalí. Nepodarila sa im „farebná revolúcia“ falošnou stopou medzi dvojnásobnou vraždou neznámeho novinára a jeho snúbenice a vládou. Tak to skúšajú „oslím mostíkom“. Mesiace viac »

Inklúzia degeneruje školstvo

10.06.2019

POZOR: Administrátor zablokoval tento článok s tým, že mám vymazať časti, ktoré som teraz zvýraznil (a pridal názorný príklad). Uvážte sami, či Vám tieto fakty MUSIA byť zamlčané? To viac »

Mafiáni ako výbercovia „daní“

07.06.2019

Ak sa niekto pýta ako mohla u nás v 90. rokoch tak prekvitať mafia, tak treba povedať, že aj vďaka tomu, že mafiánsky organizovaný zločin sa priživoval na inom organizovanom zločine. Napríklad viac »

Japonsko, radiácia, fukušima

Lekári zasahujúci po výbuchu v ruskom stredisku o hrozbe radiácie nevedeli

23.08.2019 11:37

Zdravotníci sa rozhodli vypovedať, pretože sa obávali o svoje zdravie a nechceli, aby sa podobné porušenia bezpečnosti opakovali.

sýria, vojaci, zbraň

Sýrske vládne sily obkľúčili turecké vojenské stanovište

23.08.2019 11:14

Mesto Múrik, kde sú tureckí vojaci obkľúčení, leží na severe provincie Hamá.

(typo - nepouzivat v orise) Peniaze, euro, bankovky

Brusel odklepol peniaze na diaľnicu pri Prešove

23.08.2019 10:50

Európska komisia schválila financovanie projektu výstavby úseku diaľnice D1 Prešov, západ - Prešov, juh. Dá na to vyše 278 miliónov eur.

aktivisti

Ivana Kohutková končí ako riaditeľka Greenpeace Slovensko

23.08.2019 09:58

Ivana Kohutková bola riaditeľkou organizácie od júna 2017.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 471
Celková čítanosť: 2586072x
Priemerná čítanosť článkov: 5491x

Autor blogu

Odkazy