Založ si blog

Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Náš splátkový prezident znefunkčnil Ústavný súd SR. Kašle na ústavné práva občanov!

20.02.2017

Nevychádzam z údivu. Pôvodne dravý biznisman sa pobytom v prezidentskom paláci premenil na bytosť až duchovnú. Objíma sa s Dalajlámom, rozdáva nám oduševnelé ponaučenia, ako žiť, a objavuje viac »

Boj proti extrémizmu? Začnime na Najvyššom súde SR!

15.02.2017

Mám svoje výhrady voči EÚ, ale pálenie jej vlajky považujem za jednoznačný extrémizmus. Najmä, ak jeho aktéri patria ku kotlebovcom, ktorí toto označenie zasluhujú. Znakmi, uniformami, vyjadreniami. viac »

Populizmus ako nadávka – vážne?

14.02.2017

Pamätá si niekto ešte na latinské príslovie „Vox populi – vox Dei“? Znamená to: hlas ľudu, hlas Boží. A je zaujímavé, ako sa súčasní slniečkári a pravdovravkovia toho hlasu ľudu viac »

Malá farma - Košíce

27.02.2017 01:17

Sme súkromný azyl pre domáce aj hospodárske zvieratá, zachránené/dovezené z nevyhovujúcich podmienok.

Asociácia diabetikov Slovenska

27.02.2017 01:10

Sme pacientske občianske združenie. Združujeme diabetikov, ich blízkych. Našim poslaním je osveta a pomoc pri skorom odhalení diabetes mellitus (DM).

Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS)

27.02.2017 00:55

Združenie občanov, ktorí sú alebo boli nespokojní so svojou samosprávou a pomáhame v prípadoch, keď sa starosta alebo zastupiteľstvo spreneverilo svojmu poslaniu.

Združenie inteligencie Rusínov Slovenka

Združenie inteligencie Rusínov Slovenska

27.02.2017 00:47

ZIRS - ochranca zachovania identity Rusínov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 315
Celková čítanosť: 1136013x
Priemerná čítanosť článkov: 3606x

Autor blogu

Odkazy