Založ si blog

Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Démon bratislavských realít

14.12.2017

Usmievavý sympaťák s očami plachej lane. Rád sa objavuje na kultúrnych aj športových podujatiach, kde ako ceny rozdáva obedy zadarmo v hoteli, kde má zákaz vstupu. Prvá správa o ňom v médiách viac »

Sú feministky len šibnuté, alebo aj slabomyseľné?

12.12.2017

Triezvo uvažujúci človek by asi prijal oboje charakteristiky. Zvlášť, keď sa dočíta v našich novinách, že akási Britka menom Sarah Hall osočila školu v Northcumberland Park pri Norfolku, viac »

Líbya naruby

11.12.2017

Viete o tom, že českí vydavatelia bez problémov umiestnia tretinu nákladu po česky vydaných kníh na slovenskom knižnom trhu? A že slovenský vydavateľ nemá šancu predať v Čechách po slovensky viac »

Sebastian Kurz

Rakúski Ľudovci a Slobodní sa dohodli na vytvorení vlády

15.12.2017 21:38, aktualizované: 22:25

Nový kabinet by mal podľa APA zložiť prísahu do rúk prezidenta Alexandera Van der Bellena v pondelok.

zemetrasenie v Taliansku, zemetrasenie, trosky,

Indonéziu postihlo silné zemetrasenie, hlásia obete, zrútené budovy

15.12.2017 20:24

Zemetrasenie udrelo krátko pred polnocou miestneho času. Úrady vydali varovanie pred cunami.

paneuropska vysoka skola, Jaroslav Ivor, Mutnansky

Bývalý šéf vyšetrovateľov Ivor: Zločinci sa sťahujú na okraj miest

15.12.2017 20:00

Prečo sa tzv. autičkárov stále nepodarilo pochytať, vysvetľuje bývalý šéf policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

mäso, sviečková

Mecom začal v Humennom hĺbkové sanitačné opatrenia

15.12.2017 19:00

V závode Mecom Group v Humennom sa v piatok začali sanitačné opatrenia, ktoré boli avizované v súvislosti s výskytom baktérie Listeria monocytogenes.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 1468928x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu

Odkazy