Založ si blog

Ministerstvo zbytočných potvrdení

Sledujem to už od roku 2000, keď som ako trojnásobný predseda Slovenského PEN Centra zabezpečoval celé roky potrebné granty. Už vtedy sa mi niektoré povinné potvrdenia zdali zbytočné. Napríklad čo má Občianske združenie so zdravotnými poisťovňami? Nič! Čo má so Sociálkou? Nič! A predsa tieto potvrdenia od nás chceli.

Už vtedy sme protestovali a tak som sa domnieval, že sa po rokoch zbytočná byrokracia odbúrala. Omyl, opak je pravdou.

Čo všetko potrebujete dodať dnes aj keby ste dostali len zopár stovák grantu:

  1. Výpis z registra trestov žiadateľa – No dobre, to chápem. Je to na šťastie na pošte na počkanie a aj tých 3,90 oželiem. Ale čo nechápem je, že sami sťažoval istý riaditeľ Múzea, že byrokrati chceli toto potvrdenie aj od múzea, ako inštitúcie?!!
  2. Potvrdenia príslušného správcu dane – Aj to chápem, ale odkedy prebehla reforma „zhoršenie k lepšiemu“ a Daňové úrady stiahli z obvodov do centrály v Petržalke, je to tortúra. Najskôr tam musíte ísť podať žiadosť s kolkom tuším za 2 eurá (a zaparkovať nie je kde) a potom na výzvu si ísť to potvrdenie zasa vyzdvihnúť.
  3. Potvrdenie o vyrovnaní všetkých záväzkov a bezúhonnosti – no a tu začína festival paradoxov. Už sme si povedali, že o granty žiadajú väčšinou Občianske združenia, ktoré s nasledovnými inštitúciami nemajú nič spoločné.
  4. Sociálna poisťovňa = Tí to zvládavajú vcelku v pohode, stačí e-mailová žiadosť a príslušné potvrdenie si vyzdvihnete v centrále pri okienku zadarmo a ešte aj s úsmevom.
  5. Inšpektorát práce = Toto som nepochopil, o kultúrne granty predsa nežiadajú podnikatelia, ale OZ alebo jednotlivci typu SZČO, tak načo potvrdzovať, čo je z povahy žiadateľa evidentné??
  6. Všetky zdravotné poisťovne  (VZP, Union, Dôvera) = Ďalší gól do byrokratickej bránky, OZ s týmito poisťovňami nič nemajú, navyše, keď je jednotlivec v jednej, tak asi nemôže byť logicky v ďalších dvoch, tak načo potvrdzovať evidentné?? Našťastie Union a Dôvera kráčajú s dobou a to potvrdenie vám vydá na počkanie automat cez internet. VšZP ho posiela poštou bezplatne.
  7. Potvrdenie príslušného súdu o tom, že žiadateľ nie je v konkurze, nie je voči nemu vedené konkurzné konanie, nie je v reštrukturalizácii a nebol proti nemu zamietnutý návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku = Tu je najväčší zádrhel v čase, lebo naše klasicky preťažené súdy sú takto zavalené stovkami a tisíckami nezmyselných žiadostí a môžete byť rád, keď to zúradujete, síce zadarmo, do potrebných 30-tich dní.
  8. Potvrdenie príslušného súdu, že proti žiadateľovi nie je vedené exekučné konanie alebo potvrdenie z centrálneho registra exekúcií na právne účely. = Toto rieši Exekútorský úrad na počkanie za 2 eurá. Ale opäť, aká exekúcia, keď ste nikdy nepodnikali?

 

Suma sumárum: V prípade OZ, ktoré nesmú podnikať, a SZČO, ktoré nemajú dôvod podnikať, je 80% týchto potvrdení úplne zbytočných. Už z povahy takéhoto žiadateľa by vôbec nemali byť požadované alebo by malo stačiť Čestné prehlásenie. Takto to zaťažuje nielen žiadateľov, ale aj tie dotknuté inštitúcie, ktoré na tieto zbytočné činnosti musia vynakladať extra zamestnancov, prostriedky a čas. A to nehovorím a o čase, ktoré obiehaním tohto povinného okruhu strávi žiadateľ. Už dlhšie tvrdím, že táto spoločnosť je preorganizovaná. Zacyklili sme sa v akomsi ubezpečovaní ubezpečovania. A to len pre uspokojenie kohosi (veď ani tí úradníci, čo to žiadajú, nie sú z toho šťastní), že bol „predvídavý“? Veď všetci tí úradníci, čo robia tieto nezmyselné ornamentálne tančeky pri smiešne malých sumách, by mohli byť ďaleko užitočnejší pri kontrole odpočtov DPH a iných podvodoch za stovky tisíc, či milióny eur! Kedy zvíťazí rozum v prospech všetkých zúčastnených?

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6303216x
Priemerná čítanosť článkov: 8611x

Autor blogu

Archív

Odkazy