Založ si blog

Trump – na prahu vojny

História sa opakuje. Nie som odborník na Blízky Východ, ale aspoň si pamätám, že to, čo dnes predvádza Trump s Iránom tu už bolo. Len si spomeňme.

Demokratický prezident Bill Clinton čelil hrozbe „impeachmentu“ (potupného zbavenia funkcie), pretože prišiel na logickú myšlienku, že USA po páde komunistického bloku nemajú vo svete nepriateľov a navrhol zavrieť zbytočné zahraničné vojenské základne, obmedziť tie domáce a redukovať armádu. To bola vážna hrozba pre vojensko-priemyselný komplex USA, pred ktorého skrytou mocou varoval už prezident Eisenhower, a ktorý vtedy po prvý krát vystúpil z úzadia aktívne do politického boja. Nemohli sa otvorene postaviť proti nápadu, ktorý by USA zbavil záťaže svetového policajta a obrovského dlhu, ktorý dodnes tlačia pred sebou, čím by doprial prosperitu naozaj všetkým Američanom. Tak Clintona zamestnali vyšetrovaním jeho aférky s praktikantkou Lewinskou (čo nafúkli do obludných rozmerov, hoci takmer nebolo amerického prezidenta, čo by nemal bokovky od Roosevelta až po Kennedyho) až do chvíle, kým mu niekto neporadil, že sa môže „vykúpiť“. A to nejakou „vojničkou“, ktorá by (po vzore filmu „Vrtieť psom“) dala vojensko-priemyselnému komplexu zarobiť a zároveň odpútala od Clintona pozornosť. Ako balónik skúsila jemu verná ministerka zahraničných vecí Albrightová na jednej univerzite nadhodiť bombardovanie Iraku, ale za ten nápad ju americkí študenti vypískali. Tak si niekto spomenul na Kosovo. Stratený kút sveta, o ktorom väčšina Američanov ani nevedela, kde vlastne je. A potom už to šlo šupom – Clinton prestal mať čas vymýšľať mierové plány, vojensko-priemyselný komplex dostal zákazky na nové bomby, vojaci príplatky a vyznamenania, civilní zamestnanci zbrojoviek neprišli o prácu. Čo tam po tom, že boli porušené základné medzinárodné práva, bombardovaní boli aj Albánci na úteku pred takou „ochranou“, vybombardovaná bola aj nemocnica v Niši (dodnes tam stojí pomník tohto barbarského činu, viď obrázok) a rakety dopadali až na predmestie Sofie, zasiahnuté bolo aj veľvyslanectvo Číny v Belehrade. Veď to bolo „humanitárne bombardovanie“, ako to nazval Václav Havel presne v duchu prekrúteného jazyka „ptydepe“, ktorý odkopíroval vo svojich absurdných hrách od Orwellovho „double-speak“.

Pomník bombardovania NATO

Pomník bombardovania NATO

 

Trump po stopách Clintona

   Aj Trumpa zvolili americkí občania, lebo sľuboval, že ukončí všetky nezmyselné zahraničné vojny, stiahne amerických vojakov domov a normalizuje vzťahy s Ruskom. Pritom po prvý krát americký politik verejne odhalil neblahú úlohu vojensko-priemyselného komplexu USA a verejne ho označil ako Deep State.

Okamžite po prekvapujúcom volebnom víťazstve (keď ako jediný z kandidátov nepoužíval obvyklý politicko-korektný „double-speak“) narazil na odpor tejto temnej vládnej moci USA. Skúsili na neho všetky možné špinavosti. Do absurdna na neho vyťahovali tzv. „ruskú kartu“, ktorá sa nikdy nepotvrdila, ale stála ho niekoľko jeho najbližších spolupracovníkov (nie preto, že by niečo spáchali, ale pod absurdnou zámienkou, že nehlásili, čo si samozvaní politickí štváči priali počuť). A najabsurdnejšie na tom je, že práve Spojené štáty ovplyvňovali a ovplyvňujú už od konca II. svetovej vojny voľby v nimi vybraných krajinách od Talianska až po Honduras.

Trump všetko ustál až do týchto dní, keď už kamarila platená Deep State siahla po krajnosti. Tou je pokus o jeho „impeachment“. Na prvý pohľad sa zdá, že by nemohli kvôli republikánskym senátorom uspieť, ale takéto ohrozenie sa nedá podceňovať. A tak zrejme niekto z poradcov Trumpa prišiel na nápad zopakovať Clintonov únikový manéver. Cieľ si vyberať dlho nemuseli, pretože podľa svedectva významného amerického generála Wesleya Clarka, bolo už krátko po útoku na newyorské Dvojičky v roku 2001 Pentagonom vytipovaných sedem krajín, ktoré bez ohľadu na to, či s útokom niečo mali spoločné, mali byť USA napadnuté do piatich rokov v tomto poradí – Irak, Sýria, Libanon, Líbya, Somálsko, Sudán a Irán. Vrelo odporúčam vypočuť si (TU) generála Clarka, ktorý verejne hovorí o tom, že za Busha Jr. došlo v USA ku skrytému puču, ktorým sa moci zmocnili vojnoví štváči ako Rumsfeld, Cheney a im podobné bábky Deep State. Takže Trumpovi poradcovia mali na výber. A z krajín, ktoré USA ešte doteraz nenapadli, sa im zdal v mnohom ohľade najvhodnejší Irán. Má nesympatickú klerikálnu vládu, je nábožensky rigidný a obviniteľný na Blízkom Východe z akéhokoľvek zlyhania Američanov. A teraz si odčítajte kroky, ako násilne a proti logike medzinárodnej diplomacie začal Trump vyvolávať umelo (a proti vôli Spojencov) konflikt s Iránom vypovedaním mierovej zmluvy, ako sprosto sa im vyhrážal, ako sa ho pokúsil zruinovať ekonomicky (ale sankcie voči tak izolovanému štátu nezabrali) a skúsili to aj s napodobeninou „farebnej revolúcie“. Až došlo na politickú vraždu iránskeho generála Sulejmáního. Paradoxne toho, ktorý sa významne zaslúžil o porážku Islamského štátu, kým nad tým americká armáda(s akýmsi temným plánom „udržiavania ohňa“ a tým aj dobrej zámienky okupovať Blízky Východ) len plano „vajatala“ (až prišli Rusi a zásadne zmenili situácii na bojisku).

 

Opakovaný vtip, už nie je vtipom

   V čom porovnanie Clinton a Trump končí? No v tom, že Trump zašiel pri „úľube“ ním pôvodne kritizovaného Deep State priďaleko.

  1. Osobne sa podieľal na politickej vražde druhého najvyššieho iránskeho predstaviteľa. Generála Sulejmáního totiž podľa svedectva irackého premiéra zlákali na Trumpovo želanie do Bagdadu na mierové rozhovory so Saudmi a potom ho na rozkaz toho istého Trumpa zákerne leteckým útokom zavraždili.
  2. Irán nie je ľahko obetovateľný ako Kosovo a bývalá Juhoslávia. Navyše môže počítať s masovou podporou šítskych moslimov na celom svete a preto môže protiúder prísť kdekoľvek na svete, vrátane Slovenska.
  3. Spojenci v NATO už nie sú takí nadšení, ako v prípade vojenského leteckého cvičenia v Kosove. Už aj im pomaly svitá, že sa zaplietajú do štátneho terorizmu.
  4. Čína a Rusko tentoraz neostanú bokom. Už sa ich americká Globalizačná klika alias Deep State dosť naprovokovala. A oni majú teraz šancu vrátiť im to na inom území, tzv. „pod cudzou vlajkou“ (podobné to bolo vo Vietname, odkiaľ museli Američania s hanbou a veľkými stratami odtiahnuť).
  5. Trump sa po zákernej politickej vražde vyhráža Iránu, že zničí ich kultúrne pamiatky!!! To si netrúfol vyhlásiť vopred ani Hitler. Takže vopred ohlásený vojnový zločin? A nezabúdajme, že za Trumpa USA odišli z medzinárodnej organizácie UNESCO, ktorá chráni kultúrne pamiatky na celom svete! Tento pán nepatrí do civilizovaného sveta.
  6. Trump ospravedlňuje túto úkladnú politickú vraždu tvrdením, že tak „ochráni“ amerických civilistov v Iraku. Tí ale teraz, opäť na jeho pokyn, z Iraku utekajú a nie je nádej, že by sa v blízkej budúcnosti mohli vrátiť, či dokonca byť vítaní. Dokonalo ich zdiskreditoval.
  7. Trump už celkom odhalil svoju gangsterskú tvár, keď sa irackej vláde, ktorá požiadala USA, aby jeho vojaci opustili krajinu, keď jej pohostinnosť takto zneužili, vyhráža, že ak budú trvať na odchode týchto „ochrancov“, pomstí sa sankciami?!! A je neuveriteľné, ako už aj Stoltenberg a ďalšie bábky v NATO stratili elementárnu morálku, výrazne načatú už opakovaným porušením Charty NATO ako obranného spoločenstva (čo vylučuje intervencie tisíce kilometrov za hranicami Európy) a potom, čo iracký parlament jasne odhlasoval, že si nepraje na svojom území ani žoldnierov NATO, robia sa hluchí, lebo si to tak Deep State praje. Takže už nie „ochrana irackého ľudu“ , ale záujmov vojnových štváčov a zločincov?!

 

Potom, čo celý svet odsúdil (a v prípade väčšiny Spojencov-ustrašencov aspoň vyjadril nesúhlas) s týmto gangsterským činom (vychváleným jedine Netanjahuom, ktorý bojuje svoj vlastný boj o politické prežitie pod hrozbou súdu za korupciu a už naznačil, že použije aj atómové bomby, ktoré Izrael vyvinul ilegálne, ignorujúc želania Spojencov, aj USA), Trump sa správa ako decko, čo rozlialo mlieko a chce, aby to niekto upratal. A jeho bezduchý poskok Pompeo má teraz za úlohu nalákať na spoluvinu ktorúkoľvek na to povoľnú krajinu, či krajinku. Takže neverme, že sa nás tento vopred nachystaný vojnový konflikt nebude týkať. Nenadarmo sedí v prezidentskom palci skládková Zuzana. Ako to u mafiánov býva, radi do svojich špinavostí zaťahujú iných. Tak aj americká Globalizačná klika alias Deep State zaťahuje do svojich špinavostí svoje „satelity“, aj keby to malo byť len symbolicky. Aj pri invázii do Iraku, ktorú dnes už priznávajú, ako „chybu“, to bolo aj s našou zahanbujúcou účasťou. A skúsia nás do toho zatiahnuť znovu, uvidíte…

Po tom všetkom je na čase, aby sa demokratický svet, vo vlastnom záujme zachovania elementárnej morálky a rešpektu k medzinárodnému právu a suverenite národov, konečne rozhýbal a tak ako pred dvesto rokmi odsúdil Napoleona ako vojnového štváča a nepriateľa ľudstva, zopakoval to aj v prípade obludného kovbojského dobrodruha Trumpa. Vlna zhnusenia nad jeho výčinmi sa už zdvíha aj v Spojených štátoch. „Mierotvorca“ takto oklamal aj svojich vlastných voličov a stal sa poslušným nástrojom tajnej zločineckej organizácie Deep State. Trump zákerné zavraždenie iránskeho generála neobhájil ani pred vlastnými republikánskymi senátormi. Navyše prestížny Huffington Post zverejnil už aj menoslov vojnových štváčov v Bielom dome. Za povšimnutie stoja ich priezviská…

Veľvyslanectvo USA pred niekoľkými rokmi pomohlo vydať knihu „Amerika proti svetu – v čom je iná a prečo ju nemajú radi“ (A. Kohut a Bruce Stokes, vyd. Slovart, 2006). Kohut a Stokes vo svojej knihe konštatujú: „Výskum Eurobarometer uskutočnený v pätnástich krajinách Európskej únie v októbri 2003 ukázal, že ľudia pokladali Spojené štáty za rovnakú hrozbu pre svetový mier ako Irán. V štyroch krajinách – v Grécku, Španielsku, Fínsku a Švédsku – obyvatelia pokladali Spojené štáty za najväčšiu hrozbu pre stabilitu, dokonca väčšiu ako Irán a Severnú Kóreu. Ešte aj vo Veľkej Británii, ktorá je najspoľahlivejším spojencom Ameriky, pokladala Spojené štáty za nebezpečenstvo 55-percentná väčšina obyvateľstva.“

Zajtra pochovajú generála Sulejmáního. A pozajtra už tento svet nebude nikdy taký, ako ho poznáme…

 

P.S. Aby bolo jasné: nemám najmenšie sympatie k nejakému iránskemu generálovi a už vôbec nie k iránskemu režimu. Ale (v zhode s vyjadrením amerického generála Wesleyho Clarka) považujem štátny terorizmus, tak ako ho americká administratíva adaptovala podľa vzoru Izraela, za kontraproduktívny a v konečnom dôsledku ohrozujúci celý civilizovaný svet. Takéto praktiky nemajú nič spoločné s demokraciou a základnými princípmi morálky i medzinárodného práva. Preto musia byť odsúdené, nie ospravedlňované…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6296455x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy