Založ si blog

Mafiánske bratstvá VI

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 preniklo do slovenského podsvetia pozoruhodné množstvo mafiánskych bratov: Adamčovci, Boržovci, Černákovci, Danišovci, Deákovci, Diničovci, Imriškovci, Jakšíkovci, Holáňovci, Holubovci, Chromiakovci, Mellovci, Minárovci, Okoličányovci, Pápayovci, Raiszovci, Salingerovci, Štefaňákovci, Šuhajdovci, Takáčovci a aj Mellovci. Ale len príbeh Mellovcov trvá do dnešných dní…

 

Zoznámte sa – Mellovci

   …Bratia Mellovci pochádzali z dediny neďaleko Prievidze s názvom Veľká Lehôtka, dnes súčasť mesta. Odmala tvorili agresívnu dvojicu. Začínali ako miestni vyhadzovači na diskotékach, čo sa vyžívali v krvavých bitkách. Šírili okolo seba strach. Od začiatku mali vraj protekciu pred zákonom v osobe ich krstnej mamy, ktorá bola údajne v Prievidzi sudkyňou. Neskôr to mal byť iný príbuzný na poste miestneho vyšetrovateľa. Mellovci boli tak nerozluční, že aj nevesty si našli spolu – boli to sestry. Na dráhe zločinu sa čoskoro dali dokopy s bratmi Šuhajdovcami a Bielikovcami. Bielikovci sa neskôr dali na kšefty s naftou a doplatili na svoje rýchle zbohatnutie (viac v knihe „Mafia v Poprade“). A Mellovci sa dali na výpalníctvo.

Po roku 1989 nastalo aj vďaka amatérizmu neholucionárov mocenské vákuum, a tak si Slovensko porciovali rôzne mafiánske skupiny. Región hornej Nitry sa dostal do područia Petra Novotného, prezývaného Tiger. Pochádzal z Partizánskeho a bol známy tým, že ako prvý zo slovenských mafiánov začal chovať tigre. V časoch jeho najväčšej „slávy“ si myslel, že môže všetko. Vyhlasoval, že Partizánske mu patrí, a keď sa rozhodne, tak postaví na cestu závoru a pustí tam len toho, koho on bude chcieť. Okolo takéhoto miestneho bossa sa čoskoro zgrupovali najväčší vagabundi v okolí. Ladislav Šuhajda bol známy v mafiánskych kruhoch, že dokáže ukradnúť každé auto, ktoré si zaumieni. Na tie časy mal tak vraj naozaj veľa peňazí. Kradnuté autá totiž predával východoslovenskému bossovi Róbertovi Holubovi, ktorý ich pašoval ďalej na východ do bývalých krajín sovietskeho bloku, kde bol po západných autách veľký hlad. A nikto sa nepýtal, odkiaľ sú. Holub si to vo svojom tajnom denníku pochvaľoval: „Z Popradu som riešil veci v KE. Mal som rozrobené veci, tak som tam vedel aj zbehnúť. Dvakrát do mesiaca som objednal dobré autá u Laca Šuhajdu. Bol som spokojný, nemuseli sme kradnúť.“

K Šuhajdovi sa primotali Ivan a Karol Mellovci, známi bitkári v Prievidzi a okolí. Autičkári boli vždy extra trieda remeselníkov podsvetia a na surovosti tu boli Mellovci, ako spoľahlivá ochrana toho, čo autičkár nakradol. Vytvorili takú partiu, že sa postupne začali navštevovať aj ich rodiny. Stali sa tak partnermi miestneho bossa Petra Novotného, pre ktorého robili „vymáhačky“ a on s nimi zas obchody s autami.

Pri tých „vymáhačkách“ sa tiež len učili. Novotný ich poučil, že nemôžu vyrubovať výpalné z tržby, ale zo zisku. Nešlo im to, ako primitívom, do hlavy, tak kvôli tomu zašli aj po prvý krát spolu po rozumy do banskobystrického hotela Lux za Černákom. Ale aj pre toho to bola novinka. Časom prišiel na „geniálne“ riešenie – zdaňovanie podnikov podľa počtu zamestnancov. To už sa sám považoval za viac ako štát.

Mafiánske Bratstvá, obálka

Mafiánske Bratstvá, obálka

 

Stromy do neba

   Boli to časy, keď štát v rukách havlovcov a im podobným slniečkárov nefungoval. Havel sám prispel k nebývalej vlne zločinu svojou svojvoľnou absurdnou amnestiou. Spravodlivosť sa stala vzácnym artiklom, ktorého sa bežný občan jednoducho nedovolal. A slniečkári pri moci na to kašľali. Preto sa vagabundi, ako boli Mellovci, mohli tak rozťahovať a páchať verejne dnes až nepochopiteľné zlo.

Napríklad Karol Mello rád chodieval s kumpánmi cez víkendy na diskotéku do Black bar-u. Ich zábava spočívala s v tom, že len čo si zasadli za stôl, vyložili pred seba zbrane, ožrali sa a potom si začali „vyberať“. Ukazovali prstom na vybranú devu a prikázali jej, aby sa s nimi bavila. Ktorá odmietla, tú zmlátili do krvi a skopali zo schodov. Mello si raz vybral miestnu čašníčku, ale tá pred ním utiekla na záchod, kde sa zavrela. Prišiel aj tam a trieskal na dvere, ale nakoniec ho upokojil ochrankár diskotéky a Mello to potom riešil len povinným prípitkom s ním. Odvtedy si už ale na ňu nedovoľoval. Horšie dopadli českí mladí turisti, štyri dvojice, ktoré sa usadili pod stanmi vedľa diskotéky. Prišli v ten večer len na jedno pivo, lebo sa na druhý deň skoro ráno chystali na cestu. Urobili ale chybu, keď jedna z diev sa ocitla sama pri pulte, kým jej priateľ bol na WC. Vtom sa objavil jeden z Mellovcov a prikázal jej, aby šla k ich stolu. Ona odporovala a vzápätí sa do toho vložil jej priateľ. Dopadol tak, že útočník zobral fľašu od piva a rozbil mu ju o hlavu. Horšie ale bolo, že mladý Čech mal okuliare, ktoré sa rozbili a porezali mu oko, ktoré začalo vytekať. Obsluha baru volala záchranku a policajtov. Záchranka prišla, ale policajti, tak ako mnohokrát pred tým, nepohli proti Mellovcom prstom. Diskotéka do roka skrachovala, lebo sa tam ľudia báli kvôli tejto bande chodiť. A malo byť ešte horšie.

Už vtedy priskočil na pomoc neskôr Mellov dvorný advokát Schmidl. Ten sa takto vyjadril pre médiá (SME): „… vec, z ktorej je Karol obvinený, sa nestíhala ani za socializmu“. Vraj sa dvakrát „len zahnal“ na niekoho na diskotéke, a už je stíhaný za trestný čin výtržníctva. Pán Schmidl zavádza, za takzvaného socializmu by jeho „klient“ dávno sedel v base a dlho by z nej nevyšiel. Veľmi sa však o svojich klientov Mellovcov strachovať nemusel. Bolo bežné, že keď si niekto trúfol nahlásiť ich výčiny, hliadka, čo prišla to riešila „dohovorom“ typu (Plus 7 dní): „Karol, Ivan, nerobte hlúposti. Sľúbte, že už bude pokoj.“ Policajti odišli a Mellovci si to s „bonzákom“ potom vybavili tak, že sa na jeho biednom príklade poučili aj všetci okolo…

Na výčiny Mellovcov si pamätajú aj na diskotéke „Extrém“ v ich rodnej dedinke Veľká Lehôtka, kde sa neznesiteľne rozdrapovali. Často pod vplyvom drog. U Ivana to bol, podľa novinára Pala Rýpala, kokaín. Mimochodom, drogy tu boli tak rozšírené, že v reštaurácii Kazačok v Prievidzi bol dokonca na jedných dverách nápis „Heroín v predaji“…

V tej dobe boli Mellovci ako utrhnutí z reťaze. V jednom podniku v Bojniciach si Ivan Mello večer vyhliadol dievča a jej frajerovi povedal, že si ju na jednu noc „požičia“. Keď sa ten ohradil, Mello si zbehol do auta po bejzbalku a do krvi ho zmlátil. Nikto nič nenahlásil, napadnutý Trestné oznámenie nepodal…

Keď Ivana Mella zastavila cestou z Partizánskeho policajná hliadka, vytiahol tú bejzbalku a zmlátil ich nazúrený, že si niečo také trúfli. Nedali to ani do záznamu a radšej si obidvaja zobrali dovolenku, aby následky tejto príučky na nich nebolo vidieť.

Toto boli Mellovci…

 

Už aj zabitie

   Pamätníci hovoria, že Mellovci v tej dobe stratili všetky zábrany. Charakterizovali to dokonca ako prejavy poruchy osobnosti. V bojnickom hoteli Regia oslavovali zamestnanci Záchranného systému Slovakia a ich bývalý zamestnanec, 47-ročný muž, sa pri tom dostal do potýčky s Karolom Mellom. Ten to riešil po svojom, úderom päste ho poslal na druhý svet a nebolo záchrany. Po čine ušiel, ale už o pár dní sa zjavil na polícii v sprievode advokáta. Rýchlo totiž zistil, že čelí obvineniu z trestného činu „ľahkej ujmy na zdraví s následkom smrti“ (?!). V tej dobe sa paragrafy krútili podľa mafiánskej normy. Sudca Okresného súdu to ešte vylepšil tým, že Mella nevzal do väzby ani na pár dní. Naopak, už o pár hodín bol Mello na slobode. Iste pomohli aj dlhodobé kontakty na políciu, prokuratúru, súdy a SIS. Najmä posledne menovaná inštitúcia, potom, čo jej začal šéfovať Mečiarov obľúbenec Ivan Lexa, úzko spolupracovala s mafiánmi. Na to sa špecializoval Lexov námestník Svěchota a zašlo to až po akty štátneho terorizmu, na ktoré sa mafiáni tejto politickej garnitúre zvlášť hodili (viac v knihe „Mafiánsky gang sýkorovcov“).

 

Prvá mafiánska poprava v prospech Mellovcov

   Doba priala dobrodruhom. Jeden taký sa práve vrátil z Austrálie. Tam mu začalo horieť za pätami, lebo sa živil nájomnými vraždami. Volal sa Milan Štanga a drsnými spôsobmi na chvíľu zaskočil aj miestnych. V Bojniciach si otvoril predajňu áut a v Prievidzi na čas odstavil Mellovcov, aj Černáka. Tvrdo na neho narazil aj Lenhart. Spojenie tých troch už bolo však aj na Štangu priveľa. Podľa knihy „Slovenská mafia“ ho v polovici júna 1966 vylákali na stretnutie. Nedošiel, lebo v Polrieke pri Slovenskom Pravne jeho felícia vybuchla. Bola to taká explózia, že auto aj s ním rozmetala po širokom okolí. A to bol zjavný rukopis Jozefa Roháča, ktorý v tom čase pracoval hlavne pre Sýkoru, ale „požičiavali“ si ho aj Černákovci. Vyšetrovanie však týmto smerom neviedlo. Lepšie povedané, vyšetrovanie neviedlo nikam.

Isté je len to, že Mellovci mali o konkurenta menej…

 

 

Koniec „Tigra“ Novotného

   V marci 1997 sa Mellovci, krytí Černákovou bandou, rozhodli k útoku na svojho pôvodného bossa Novotného… Posmelení spojenectvom s Černákom ho sami začali vydierať. Novotný mal totiž veľký podnik s mäsom. V Prievidzi sa traduje, že Mellovci dokonca dostali od Novotného výprask a všetko vyvrcholilo jeho objednávkou likvidácie oboch bratov. Zálohu od Novotného na „robotu“ vraj dostal Miroslav Kmeť. Bratia sa však o pláne dozvedeli. Miroslav Kmeť potom zmizol. Jeho telo vykopali policajti v roku 1999 v katastri Veľkej Lehôtky, neďaleko chaty bratov Mellovcov. V hlave mal tri diery po guľkách z pištole. Táto vražda nebola nikdy objasnená, napriek oprávneným podozreniam voči Mellovcom. Podľa inej správy si Novotný na nich najal až troch zabijakov, lenže Mellovci sa to dozvedeli a jedného zabili a zakopali, druhý ušiel do Švajčiarska a tretí sa nechal radšej zavrieť.

Mellovci sa vraj najskôr pokúsili zlikvidovať Novotného sami, no ten mal okolo seba takú silnú ochranku, že si na neho netrúfli. V tom čase už robili pre černákovcov, a tak utekali do hotela Lux v Banskej Bystrici, kde bol Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Černák po rokoch prehovoril (Plus 7 dní): „Tam sme sa dohodli, že im pomôžeme. Karol Mello ešte na mňa naliehal, či mi je prednejší Novotný, alebo oni.“ Potom vylákali samotného Novotného na „pohovor“ k Černákovi.

Správa z tlače: „Dňa 6. marca 1997 o 23. hodine medzi štátnou cestou číslo 60 a Domom kultúry v Banskej Bystrici, neznámi páchatelia zaútočili za použitia strelných zbraní na dve osobné motorové vozidlá, v ktorých bolo spolu osem osôb. Išlo o autá značiek Mercedes 300 so ŠPZ okresu Topoľčany sivočiernej farby a Daewoo Nexia sivozelenej metalízy so ŠPZ okresu Trnava. Podľa nábojníc zaistených na mieste činu páchatelia použili samopal a pištoľ ráže deväť milimetrov. Zastrelili údajného bossa podsvetia Petra Novotného.“

Iná správa o smrti Novotného: „V Trenčianskom kraji v uplynulých rokoch vyčíňalo niekoľko organizovaných skupín výpalníkov. Najprv to bola skupina Petra Novotného, ktorý operoval v partizánsko-topoľčianskom regióne a okrem nanútenej ochrany sa orientoval aj na krádeže kamiónov. Zastrelili ho pred hotelom Lux v Banskej Bystrici, kam ho údajne vylákal tamojší boss Miki Černák. Konkurencia neskôr časť Novotného gangu zlikvidovala a časť rozprášila alebo prenajala.“

Delegácia bossa Novotného prišla za Černákom do hotela Lux na dvoch autách a odišli v sanitkách a pohrebnom voze. Paľba popravnej čaty za bieleho dňa v centre Banskej Bystrice, a polícia ani prokuratúra s tým Černáka ani len neobťažovala?! Akoby vtedy celú spoločnosť za vlády Mečiara paralyzoval pocit bezmocnosti, apatie, strachu nielen konať, ale čo i len zaznamenať tú prevahu zla, čo sa valila takmer každým dňom zdanlivo bez konca. Pritom komando černákovcov strieľalo tak bezhlavo, že sa takmer sami postrieľali, a jednému z nich nechtiac prederavili luxusné auto poriadnou dávkou olova.

Štúdia Generálnej prokuratúry to opisuje takto: „Dňa 6. marca 1997 prišiel spolu s ďalšími štyrmi osobami do hotela Lux v Banskej Bystrici Peter Novotný (bol aktívne zapojený do aktivít organizovaného zločinu) na osobnom motorovom vozidle zn. Mercedes Benz a s tromi osobami na osobnom motorovom vozidle Daewoo Nexia. Po krátkom rokovaní s Černákovcami odchádzali z hotela preč, pričom na príjazdovej komunikácii k tomuto hotelu spustili streľbu páchatelia zo samopalu, z pištole a revolveru, pri ktorej bol zavraždený Peter Novotný a zranení boli Miroslav Antalík a Dmitrij Leonenko. Po čine páchatelia z miesta činu ušli na osobnom motorovom vozidle zn. VW Vento, ktoré bolo neskôr nájdené na Dedinskej ulici v Banskej Bystrici podpálené. V ňom boli nájdené dva samopaly. Revolver a pištoľ sa nachádzali na mieste streľby. Páchatelia neboli zistení, podozrenie smeruje k skupine okolo Mikuláša Černáka, ktorý bol nepísaným majiteľom označeného hotela…“

To VW Vento s rakúskymi poznávacími značkami mal zabezpečiť Ivan Mello…

Na celej veci sa okrem bratov Mellovcov, Miloša Kaštana a Mikuláša Černáka podieľali aj Peter Šipula, Karol Szatmáry, Michal Csémy a Slavomír Surový. Spoločne pripravili plán, zbrane a autá. Šipula, Szatmáry a Csémy boli vybraní za strelcov. Šiesteho marca 1997 Mikuláš Černák zavolal Petra Novotného na stretnutie do hotela Lux v Banskej Bystrici. Gang černákovcov s Mellovcami mali dopredu rozdelené úlohy. Hliadky na začiatku mesta hlásili Novotného príjazd. Hornonitriansky boss, prezývaný Tiger, bol ostražitý. Aj na stretnutie s Černákom prišiel so svojimi gorilami. Mikuláš Černák ho však v hoteli nečakal. Po krátkom rozhovore s Milošom Kaštanom, okolo jedenástej hodiny večer, Peter Novotný si sadol za volant svojho Mercedesu. Kaštan mu povedal, že Černák je vo vlastnom erotickom salóne. Tam už Novotný nedošiel…

S ním si do auta sadli štyria muži z ochranky. Prešli pár metrov a začala sa streľba (Plus 7 dní): „Všimol som si červený Volkswagen Vento, ktorý stál na príjazdovej ceste do hotela. Keď sme prechádzali okolo neho, spustila sa streľba. Videl som záblesky z troch samopalov. Boli zo zadného aj z bočného okna toho auta. Peter sa vtedy nahol celým telom na volant a tak sa reflexívne kryl. Po chvíli sa vzpriamil, aby sa pozrel, kadiaľ môže ujsť. Hlavu vystrel až do úrovne opierky. Vtedy som videl, ako mu hlavou myklo, zvrátilo dozadu a vyletel mu z nej kus mozgu na strop auta. Ja som v tom momente pocítil pálčivú bolesť v chrbte. Potom som vybehol z auta. Asi po štyridsiatich metroch som spadol na zem a viac si nepamätám,“ opísal okamihy streľby Novotného ochrankár Miroslav Antalík. Ten po streľbe skončil v kóme v banskobystrickej nemocnici. Zo zranení sa dostal po mesiacoch liečby. Ostatní muži z auta ušli na stanicu a vlakom sa odviezli domov.

Po poprave Petra Novotného sa Ivan a Karol Mellovci stali súčasťou Černákovho gangu. Bratia začali vo veľkom vyberať výpalné na území Prievidze, Topoľčian a Partizánskeho. V regióne vytvorili pobočku Security 3, prostredníctvom ktorej ponúkali firmám „ochranu“. Podľa reportéra Ivana Mega si Novotného majetok rozobrali iní mafiáni. Tigre si zobral František Salinger, kone zobral niekto z Černákovho gangu a kúpalisko, ktoré bolo napísané na Novotného sestru, predali za tri a pol milióna korún (cca 116 tisíc eur). Z týchto peňazí Mikuláš Černák dal Miroslavovi Antalíkovi, ktorý bol pri streľbe zranený, ako bolestné pol milióna korún (cca 15 tisíc eur). Možno skôr ako poistku, aby nesvedčil…

A z bratov Mellovcov sa s „požehnaním“ Mikuláša Černáka stali bossovia hornej Nitry. Z vraždy Petra Novotného obvinili v máji 2016 Mikuláša Černáka, Miloša Kaštana a Karola Mella.

 

(ukážka z novej knihy „Mafiánske bratstvá“)

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6296542x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy