Založ si blog

Ukrajina? Takto teda nie!

Naša žltá tlač sa farizejsky rozhorčuje nad označením vojny na Ukrajine, ako „špeciálnej operácie“. No, je to donebavolajúci nezmysel! Ale akosi zabudli, že USA nazvali svoju intervenciu v Kórei „obmedzenou policajnou akciou“ a vojnu vo Vietname nevyhlásili nikdy!!! To, aby toto brutálne vyvražďovanie vietnamského obyvateľstva nezatrhol Kongres.

Tiež už jačia v obave šírenej zámerne z Bieleho domu, ževraj Rusi použijú chemické zbrane. Ale veď tí istí Američania ich použili vo Vietname s hroznými následkami na celé generácie Vietnamcov, a to naša žltá tlač akosi prehliadla a prehliada dodnes.

To ale nijako neospravedlňuje, že zločiny amerických vojnových štváčov má Putin zopakovať na Ukrajine!

Putin je nepoučiteľný. Už Napoleon si myslel, že prepadne inak pôvodne spriatelený Madrid, a dosadí tam jemu vyhovujúcu spriatelenú vládu na čele s jeho bratom Jozefom. Nakoniec tam skysol v rokoch 1808-1814, a čelil fanatickému odporu obyvateľstva, až musel odtiaľ jeho brat ujsť. Vtedy to boli katolícki fanatici, teraz sú to fanatickí ukrajinskí neonacisti, ale aj ultra-nacionalisti, čo odolávajú proti všetkým putinovským kalkuláciám.

Ak si teda Putin myslel, že invázia na Ukrajinu bude napodobeninou hladko prebiehajúcej invázie do Československa, a dosadenia bábkovej vlády, tak to je nielen chyba, ale vo svojich následkoch už aj zločin! Pretože následky na humanitárnej katastrofe, ktorú už pociťujeme aj u nás i v ďalších susediacich krajinách, sú neospravedlniteľné.

Ako to pre Rádiožurnál a ČRoPlus povedal český vojenský analytik Miroslav Koller, Putin spustil vojenskú akciu ušitú „horkou jehlou“, ibaže tá bolí už celú východnú a strednú Európu!

Zmienený analytik aj vzácne vecne vysvetlil Putnove pohnútky, na čo dostal priestor nielen vo verejnoprávnom rozhlase, ale aj na TV Prima. Takéto vecné analýzy v našom mediálnom priestore úplne chýbajú, nehovoriac o RTVS, kde sa bývalý premiér tejto krajiny, pán Čarnogurský, objavil len na pár sekúnd, a už naši selfie-plagiátorskí koaličníci jačali tak, že kvôli tomu musel odísť šéf verejnoprávneho spravodajstva?! Následkom toho v ďalšej diskusii moderátorka hystericky zakazovala (ozaj, kde je vyváženosť a kde dohliadajúca Rada pre transmisiu a vysielanie?), čo len spomenúť neonacistickú minulosť i prítomnosť Ukrajiny, hoci sú to fakty obecne známe a zverejnené napríklad aj v izraelskej oficiálnej tlači. Zelenský vraj včera prehovoril kriticky k izraelskému parlamentu, ževraj Izrael málo podporuje jeho vládu, ale výčitku o tom, že za jeho vlády je stále oficiálnym štátnym sviatkom oslavovaný masový vrah Židov, ale aj Poliakov a ďalších neukrajinských národností, o tom sme sa už v našej tlači nedozvedeli nič.

Triezve hlasy sa ozývajú aj v amerických televíziách a zato sa svet nezrútil.

Je vidieť, že čím neistejšia vláda s takým maslom na hlave, že sa bojí jarného slnka, tým väčšia cenzúra. Sme snáď pápežskejší od Pápeža?

Ale to všetko ťažko ospravedlní fatálne zlyhanie Putina a jeho vedenia v odhade, čo ich „špeciálne zbabraná operácia“ spôsobí nielen pre Ukrajinu. Ako som už o tom písal:

V prvom rade je nehoráznosť, že Putin vyhlásil denacifikáciu Ukrajiny, ale neonacistický batalión Azov a aj Pravý sektor naďalej terorom ovládajú časti ukrajinského územia, takže obeťami ruskej agresie sú nakoniec nevinní civilisti. Tento krvavý rozpor má niekoľko vecných vysvetlení.

Obrnená kolóna, ako útočná formácia, je to najhoršie, čo môže armáda urobiť. Už sa o tom presvedčili Spojenci za II. svetovej vojny pri pokuse o dobytie holandského mesta Arnhem, kam v rámci operácie vôbec nedorazili. Je to preto, že celá mohutná sila kolóny sa redukuje na prvé dva obrnence, ktoré dnes ľahko zlikviduje lepšie vycvičený pešiak. A keď ich zlikviduje, celá kolóna stojí, a je tým pádom ešte zraniteľnejšia.

A to nehovoríme o tom, že uskladnená obrnená technika je z veľkej časti nefunkčná a to aj preto, že sú rozkradnuté jej súčiastky. Stará ruská choroba. Počas prvej vojny v Čečensku sa ruskí vojaci živili rabovanm, pretože ich potravinové dávky rozkradli už v Moskve…

Rusi sú nepoučiteľní. Už v Afganistane narazili na problém udržania zásobovacích línií. Na Ukrajine sa to opakuje a tak celá kolóna stojí nie pre čelný odpor, ale pretože boli z boku napadnuté jej cisterny, ktoré tak ľahko horia. Takýto prepad opäť zvládne skupina lepšie vycvičených vojakov. Vraky sovietskych cisterien boli popri všetkých hlavných afganských cestných ťahoch. Na Ukrajine vliezli do rovnakej pasce. A už predsa vieme, že hrozivá kolóna smerujúca na Kyjev uviazla pre nedostatok paliva. V americkej armáde je na jediného vojaka v prvej línii až deväť vojakov logistickej podpory. To je v ruskej armáde vec neznáma. Ruský vojak je ponechaný často sám na seba, ako sa to stalo v Čečensku, kedy ich potravinové dávky boli rozkradnuté už v Moskve, a vojaci v poli sa živili fakticky okrádaním miestnych roľníkov. Logistické problémy v rozhovore pre denník Pravda potvrdil aj Christopher Chivvis z Carnegieho asociácie pre medzinárodný mier, ktorý ešte nedávno pôsobil ako expert na Európu v úrade riaditeľa amerických tajných služieb.: „Ozbrojené sily USA sú oveľa silnejšie ako ruské. Ale aj ony narazili v Iraku na isté logistické problémy. Napríklad som počul, že americkí vojaci mali po troch týždňoch problémy s nedostatkom potravín. Neznamená to, že to malo nejaký vplyv na operáciu, ale bol to signál, že vo vojne každá armáda čelí problémom. Čo je teraz prípad ruských ozbrojených síl na Ukrajine.“

Absurdné je aj načasovanie tejto akcie, kedy ruskí vojaci spotrebujú mimo bojovej činnosti veľkú časť energie už len na to, aby prežili v poľných podmienkach pri teplotách hlboko pod stupňom mrazu.

Útok tankami a obrnenými transportérmi na veľké obytné aglomerácie je už naozaj obludný nezmysel a vzhľadom k civilným obeťami číry zločin. Rusom asi nestačila príučka, keď po prvýkrát vstupovali do čečenského hlavného mesta Groznyj. Z 27 obrnených transportérov, ktoré prešli bez problémov ešte stále mierovým mestom, aby obsadili na pohľad mierumilovnú hlavnú železničnú stanicu, do pol hodiny ostal len jeden, čo sa zachránil. Žiadny tank, ani transportér, nedokáže strieľať vyššie, ako po prvé poschodia najbližších domov. Takže z druhého poschodia ho ľahko zlikviduje priemerne zručný vojak, ale aj civilista. Veď aj preto chorvátsky Vukovar (veľký ako jedna štvrť Kyjeva) dostal za balkánskych vojen prezývku „hrob tankov“. Dodnes je tam torzo jedného vystavené na námestí. K tomu si pripočítajme, že ruské tanky majú notoricky slabé miesto v tom, že pri zásahu protitankovou strelou exploduje nimi vezená munícia, čo robí z obrnenca v okamihu hromadu šrotu. A už sme ich od začiatku tejto Putinovej krvavej avantúry videli dosť…

foto G. Murín: Vukovarské memento I

foto G. Murín: Vukovarské memento I

Ruská armáda stratila moment prekvapenia, hybnosť, aj voľbu manévru. Každým dňom sa vyčerpáva v úlohe, ktorá nemá zmysel. Aj keby obsadila celú Ukrajinu (na čo nemajú šancu), nedokáže ju udržať. Vyčerpáva sa teda v úlohe, ktorá je nesplniteľná, neospravedlniteľná a neudržateľná. Následky sú hrozné – v spomínanom Vukovare boli viditeľné ešte aj 20 rokov po skončení bitvy, v ktorej na mesto dopadalo až 12 000 delostreleckých granátov a rakiet denne. Bola to najťažšia bitva odohrávajúca sa na európskom kontinente od skončenia II. svetovej vojny, Vukovar bolo prvé mesto od roku 1945, ktoré bolo kompletne zničené. Nestačilo memento Vukovaru? Ktoré ukrajinské mesto je teraz na rade?

foto G. Murín: Vukovarské memento II

foto G. Murín: Vukovarské memento II

Ale hlavne, obsadenie veľkých ukrajinských miest je Pyrrhovým „víťazstvom“. Ako vidíme na príklade Chersonu, ruská armáda, ktorá má sama problémy sa logisticky udržať v chode, nemá ako a čím spravovať toto mesto približne veľkosti Bratislavy. Pokojný odpor samosprávy je problém, ktorý nečakali, a nedokážu vyriešiť. A naháňať Zelenského po Kyjeve je už úplné šialenstvo. Takže jediné, čo Putin dosiahol bezo zvyšku je, že teraz sa už proti neonacistom na Ukrajine nikto nezmôže na kritiku, lebo sú z nich odrazu „obrancovia vlasti“, kritika Zelenského je nemožná, a politická opozícia na dlho umlčaná. Putinov šialený útok Ukrajincov fakticky zjednotil.

Do toho z Washingtonu podpichujú Zelenského, aby ešte o deň, a ešte o deň, a ešte o deň predlžoval katastrofálny materiálny rozklad vlastného štátu. Už si to vyskúšali na Saakašvilim (ktorý tým pádom prišiel o Južné Ostetsko a Abcházsko), nedávno na Pašinjanovi (ktorý vďaka podpichovaniu z Washingtonu prišiel o veľkú časť Náhorného Karabachu, aj vlastného územia), teraz je tou bábkou v rukách Globalizačnej kliky Zelenský. Takže Američania budú takto bojovať s Rusmi do posledného Ukrajinca…

A toto všetko ruskí generáli nevedia? Ale, isteže vedia. Lenže Putinove diktátorské maniere bránia tomu, aby mu niekto včas vyhovoril jeho šialenú vojenskú avantúru. Tá je politicky neospravedlniteľná, vojensky neudržateľná a mediálne už dnes prehraná.

Následky na našu kriminálnu scénu v podobe masívneho nástupu ukrajinskej mafie, pred ktorými som už varoval, sa, žiaľ, potvrdzujú. Zatiaľ v Čechách, ako o tom už písali miestne noviny, ale aj u nás sa našlo statočné médium, čo nezakrýva hrozivé skutočnosti. A je len otázkou času, kedy to fatálne postihne aj nás, a vráti nás to späť do 90-tych rokov brutálneho mafiánskeho násilia, výpalníctva a možno až vrážd tých, čo sa takejto vlne mafiánskeho teroru naivne postavia na odpor. Myslíte si, že to našu selfie-vládu plagiátorov vôbec zaujíma?

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6302514x
Priemerná čítanosť článkov: 8610x

Autor blogu

Archív

Odkazy