Založ si blog

Covid-pandémia ako cesta k bezdotykovej spoločnosti?

Je pozoruhodné, ako udalosti na Ukrajine totálne prekryli naše covidové spravodajstvo a dokonca aj opatrenia, hoci stále sú v nemocniciach najmenej dva tisíce pacientov, stále sú tisíce vraj infikovaných a desiatky umierajú. A navrch sa zrejme vrátila obyčajná chripajzňa, či len nádcha, a to ako obvykle už naozaj v masovom meradle. Aspoň podľa množstva našich známych, čo najnovšie maródia.

Mňa však zaujalo niečo iné. Nebyť pandémie koronavírusu, ani by sme si neuvedomili, ako ďaleko sme postúpili v spoločnosti, ktorá už mnohé dokáže riešiť takpovediac „na dištanc“. Ako v každej vojne je prvou obeťou pravda, tak v pretechnizovanej spoločnosti je ňou sex.

 

Prvou obeťou sex

   Nechcem sa stavať za proroka, skôr sa zameriavam na dystopické úvahy a predpovede, ale už začiatkom 90-tych rokov som upozorňoval, že sex v modernej spoločnosti sa vďaka zástupnej technike odľudšťuje. Napísal som o tom celú esej, ktorá vyšla najskôr vo vedecko-populárnom časopise Vesmír (č. 8/1993) a potom aj v časopise Playboy. Apelatívnosť tejto eseje naznačuje fakt, že po prečítaní anglickej verzie Dr. H. Husock, riaditeľ Case Program na Harvardskej Univerzite, prejavil ochotu odporučiť skrátenú verziu, ako editoriál pre Wall Street Journal. To ma povzbudilo tak, že sa esej „Dosť dobrý sex pre budúce tisícročie“ rozrástla až na 40 strán. A tak ponúkam len stručné záverečné zhrnutie. Avšak ešte masovejší je drastický úbytok priamych kontaktov medzi pohlaviami, za čo môžu vo veľkej miere lživé feministické kampane (viď štúdia o tejto totalitnej ideológii, z ktorej potom žilo niekoľko feministických vedkýň v márnom pokuse ju za štedré granty vyvrátiť). Mladí ľudia sa rozhodli, že sa nenechajú vlákať do pascí, ktoré im feministky nastražili v podobe „sexuálneho harašenia“ a iných absurdít. Zoznámenie cez internet je bezpečnejšie. O tom som podrobne písal už v knihe „Prvá pomoc pri partnerských problémoch“.

Feministickému hnutiu radikálnych lesbičiek spoza oceánu (v Európe našli len zopár „sestier“ pre „vojnu pohlaví“ v duchu boľševického militantného slovníku, zato mediálne tu narobili brutálne škody) sa podarilo, s pomocou zúfalo nevzdelaných plagiátorských politikov (ktorí si z hlúposti mysleli, že feminizmus je v prospech žien, kým ten už dávno ovládli extrémistky medzi lesbičkami) kriminalizovať mužov až tak, že sa už ďalšia generácia po nás ani len neodváži osloviť pekné dievča na ulici. O tom je zasa celá séria mojich úvah na tému „Prečo muži nelovia?“ s prekvapujúcimi závermi. Samozrejme, ako u nacistov na ich sľuby doplatili Nemci, u boľševikov robotníci, tak u feminizmu to sú ženy, čo dnes márne hľadajú ešte nezastrašených mužov.

K tomu si pridajme pozoruhodnú ekvilibristiku predošlých dvoch rokov, kedy kvôli pandemickým opatreniam mali mileneckí vytrvalci randiť s rúškami, či dokonca respirátormi. A s takouto prekážkou sa ťažko bozkáva!

A tiež nezabúdajme na najväčšiu zúfalkyňu a historicky najmenej akceptovanú ministerku spravodlivosti „Krvavú Mary“ Kolíkovú, ktorá podmieňuje v budúcnosti každý sex vyplnením dotazníku a snáď aj súhlasom overeným notárom?!!

Riešením bude on-line sex? Sex po telefóne predsa už existuje…

 

Ďalšie virtuálne ponuky

   Téme virtuálnych náhrad nášho každodenného života sa venoval aj portál Hlavný denník z dňa 5.4.2020 (čo zároveň vyvracia Matovičo-Remišovské fantazmagórie podľa starého boľševického slovníka o ich údajnej „protištátnej“, inovovaného na údajnej „proruskej“ činnosti) a to takýmito príkladmi:

„Prevádzkovateľ inzercie služieb Yandex vyznačuje pre prehľadnosť tie, ktoré možno poskytovať aj online formou. Najnovšie sa to už netýka len prekladateľov či copywriterov. Na online prešli už aj právnici, účtovníci, inštalatéri, elektrikári a opravári.

Yandex zaznamenal so začiatkom hromadnej izolácie nové kategórie služieb. Napríklad kurzy pletenia, výroby syrov, poradenstvo pre domácich miláčikov či pomoc na diaľku v právnych záležitostiach. Objavili sa dokonca ponuky na organizovanie spoločných online večierkov.

Podľa YouDo.com začali byť vyhľadávanejší on-line lektori. Hlavne na výučbu cudzích jazykov a školských predmetov ako algebra, geometria či geografia. Okrem školských predmetov sú populárne aj ďalšie služby učiteľov. Napríklad spevu, JavaScriptu a Pythonu alebo hry na klavír.

Podľa YouDo.com sa ľudia tiež častejšie obracajú na psychológov. Nemožnosť ísť do posilňovne dala zasa podnet na rozvoj online trénerov. Predovšetkým fitness, jogy a tanca.

Zásadne novou službou je online pestúnka. Takáto opatrovateľka môže s dieťaťom komunikovať prostredníctvom videa, zatiaľ čo rodičia pracujú. Môže sa s nimi učiť alebo virtuálne hrať.“

Ja som si spomenul ešte na ďalšie príklady, ktoré môžete, samozrejme, doplniť:

 

Práca a vzdelávanie

   Home-office už je samozrejmosťou.

E-learning a edukačné programy ponúkala v obmedzenej miere STV3 (nezabúdajme, že RTVS zrušla kedysi slávnu a úspešnú Redakciu pre deti a mládež), naopak ČT v relácii „Učítelka“ odviedla skvelú prácu a ponúkla až 3 000 náučných videí.

Málo sa vie, že už aj vedecké publikácie v odborných časopisoch sa zadávajú v on-line formulároch a takisto prebieha oponentúra a revízia textu, či sprievodnej dokumentácie.

Ale už aj bežné knihy sú spracované a vydávané cez formulár.

On-line vedecké konferencie, webináre sa stali samozrejmosťou, čím sa vylúčil osobný kontakt, ktorý bol soľou medzinárodnej spolupráce.

Rozhodovacie procesy, kedy na spoločnej porade významnú úlohu zohrávala osobnosť a vyjadrovacie schopnosti prítomných, odľudštili hlasovania „per rollam“.

Drobnú výrobu nahrádza samovýroba pomocou 3D tlačiarne podľa návodu.

Ak je povolanie vojak, tak čoraz viac sú do takejto služby (ako včas varovali odborníci z Hospodárskeho klubu a naša žltá tlač z toho išla zbesnieť) povolávaní vojaci-roboti, ako sú napríklad drony (ktoré zohrali výraznú úlohu pri porážke Arménov po nedávnom bleskovom útoku Azerbajdžanu, a žiadne oko žltého novinára u nás nevyronilo za arménskych utečencov ani jednu slzu).

 

Služby

   Banky tlačia na bezkontaktné služby internet-bankingu a mobil-bankingu, dokonca pokutujú osobné služby a rozposielanie papierových mesačných výpisov z účtu.

Poisťovňa Allianz sa chváli, že vybaví všetko on-line, ani klienta neuvidia.

Už poznáme vyšetrenie cez konzultáciu internetom a elektronický recept do lekárne.

Video-obhliadky zomrelých pacientov na Covid, aby lekár z necovidového oddelenia nemusel ísť na covidové?

Kuriérne služby na on-line objednávku od jedla, až po (obrazne povedané) ponožky.

Realitné kancelárie ponúkajú on-line prehliadky bytov.

V Hornbachu sa ani nedá rezervovať tovar inak, než cez internet.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) spustila platformu pre elektronickú výmenu údajov z e-formulára (Passenger Location Form) pre rýchle a efektívne sledovanie kontaktov Covid-19 medzi cestujúcimi v leteckej doprave.

E-learning o Maďarsku ponúka: „Priebeh kurzu je jednoduchý, prečítajte si texty, pozrite si videá, stiahnite si materiály – mapky, videá, užitočné informácie, navrhované itineráre. Moduly môžete robiť v poradí, v akom sa vám páči a vyhovuje, ak by ste však chceli postúpiť do tomboly, dôležité je, aby ste si ich prečítali všetky. Samotné moduly si môžete stiahnuť, prípadne aj vytlačiť. Jednotlivé moduly môžete ohodnotiť počtom hviezdičiek a vyjadriť svoj názor alebo diskutovať vo verejnej diskusii.“

 

Voľný čas

   Už sme si vlastne zvykli, že to ide aj bez tlačených časopisov a novín.

Dávnejšie už uspeli na knižnom trhu E-knihy.

Virtuálne prehliadky pamiatok sa masovo rozšírili (tak vykradli mega-klenotnicu v Nemecku, pretože si ju lupiči mohli pozrieť pohodlne z domu).

K dispozícii je aj virtuálna prechádzka Bratislavou.

Oravský rodák Bc. Jozef Šimo prišiel s mobilnou aplikáciou „Be My Eyes“, ktorú v Dánsku naďalej rozvíja v prospech nevidiacich a slabozrakých. Podstatu mi osvetlila slabozraká Eka Balašková: „Aplikácia spája možnosti moderných smartfónov s vidiacimi dobrovoľníkmi, ktorí pomáhajú nevidiacim registrovaným užívateľom pri činnostiach každodenného života.“ Podrobnosti nájdete v mojej knihe „Laboratóriu – zdravie pod mikroskopom“.

Ktosi vymyslel party on-line.

Kino z gauča.

Festival Pohoda on-line.

Digitálny moto-šport, preteky TCR, dokonca pre dvoch spolujazdcov.

Virtuálny konkurz do speváckeho zboru.

On-line koncerty, ale už aj nahrávanie pesničiek on-line, kedy sú muzikanti napríklad v Prahe a speváčka v Brne.

On-line vernisáže.

On-line divadelné hry (program Dramox) na virtuálne vstupenky (tie sa koniec-koncov využívajú už na všetky produkcie).

Cvičenie cez video na internete.

V Nemecku v cirkuse Roncalli nejaký zbohatlík nahradil živé zvieratá v programe ich 3D hologramovými napodobeninami. Pri vylepšených obrazovkách budú pred vami prechádzať cirkusové čísla priamo vo vašej obývačke?

Pomocou virtuálnej techniky už účinkujú aj mŕtvi, alebo neaktívni speváci, viď hologramový koncert Whitney Houston, aj plánované hologramové koncerty ABBA.

V štúdiu už vytvorili aj dôveryhodne vyzerajúcich animovaných hercov, čo by privítala každá filmová, či televízna produkcia závislá na ich hviezdnych manieroch, či nedochvíľnosti (to produkčné utrpenie začala už slávna Marilyn Monroe a keby mohli, iste by ju v mžiku vymenili za animovanú a ešte dokonalejšiu platinovú blondínu, keďže tá pôvodná sa už pod návalom peroxidu rozpadala!).

 

Čo nás čaká?

   Globalizačná klika alias Deep State spoza oceánu objavila v covid-pandémii (ktorú umelo vyvolali a umelo udržiavali, viď kniha „Laboratóriu – zdravie pod mikroskopom“, TU je príklad) úžasný nástroj na ovládanie más. Celé stáročia bol úspech kultúrnych, športových, ale aj spoločenských podujatí (výročia, oslavy, vinobrania atď.) založený na masovosti. To teraz zlikvidovali a ťažko sa to bude vracať späť, nájdu si zase iného strašiaka! Tým dostanú masy pod kontrolou… Veď malé skupinky do 6 osôb sa ľahšie kontrolujú a zastrašujú…

Tým, že prakticky všetky vyššie vymenované aktivity idú cez internet, zabezpečuje sa nimi nenápadne zároveň kolektívna kontrola udavačstvom a tým aj virtuálny svet, ktorý sa ľahko kontroluje cez internet: čo čítate, za čo platíte, čo pozeráte, komu voláte, o čom sa bavíte…

Tento virtuálny svet teda ponúka totálnu kontrolu, o akej sa svetovládcom spoza oceánu ani nesnívalo! Oni nás pod zámienkou ochrany nášho zdravia (v skutočnosti však jeho ohrozenia, viď kniha „Laboratóriu – zdravie pod mikroskopom“, TU je príklad) zbavujú spontánnych sociálnych väzieb a zaháňajú nás do samoväzby virtuálneho sveta.

Už dávnejšie sa však od nás odtrhli jednotlivci a niektoré mladé rodiny, ktoré si zvolili život na samotách v snahe o sebestačnosť. Tam sa ale milióny obyvateľov miest nezmestia. Možno však vznikne sebaobrana v zámerne primitívnych komunitách bez internetu, a napodiv sa zrejme zídu aj skúsenosti bezdomovcov?!

Na záver sa ešte vráťme k tomu sexu. Nepodarilo sa to ani starým boľševikom a nepodarí sa to zrejme ani týmto novým, neoliberálnym – na zlosť im, aj feministkám, si muži a ženy k sebe vždy cestu nájdu. Ako inak by mohol prežiť náš ľudský rod? Alebo sa s tým už nepočíta?

Vitajte vo virtuálnom vesmíre!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6303157x
Priemerná čítanosť článkov: 8611x

Autor blogu

Archív

Odkazy