Chcete dlhšie žiť? Neprihrievajte si jedlo!

Robíme to všetci. A takmer všetci sme mali alebo máme Helicobacter pylori. O tom, aké hrôzy v našom žalúdku táto baktéria spôsobuje (od vredov až po rakovinu) sa dočítate všade. Ale nenašiel som zmienku prečo nás tak trápi? A keď som to konečne vypátral, pochopil som tie na prvý pohľad nezmyselné potravinárske obmedzenia v EÚ aj USA.

 

Začal to McDonald

Počas pobytu v USA ma ubezpečovali, že v mekáči je vždy všetko čerstvé. A ak sa pripravené jedlo do piatich minút nepredá, musí byť vyhodené. Takéto plytvanie a ešte sa tým aj chválili?

Potom, pred pár rokmi, prišla vlna zákazov v rámci EÚ – v krčmách, aj reštauráciách sa napríklad nesmie prihrievať guláš, ani kapustnica. Hoci všetci vieme, že čím viac zohrievané, tým sú chutnejšie.

Prekvapilo ma tiež ubezpečovanie šéfov jednej cateringovej spoločnosti, že čo zostane po nejakej opulentnej recepcii, musí sa vyhodiť. Načo také plytvanie? Veď sú to často luxusné jedlá a vďaka množstvu recepcií a hostín v Bratislave, mnohé zostávajú nedotknuté. Neocenili by to v nejakom starobinci, či detskom domove?

Za všetky tieto nepochopiteľnosti môže Helicobacter pylori.

 

Kuchári prví na rane

Ak už niekto chce hovoriť o pandémii, tak nie vtáčia chrípka, ani prasačia (ktorá nám len sprasila slovenčinu), ale prehliadaný helicobacter nás ničí dnes a denne. Prvými obeťami sú rodiny tých povestných kuchárok školských jedální, čo nosili domov plné tašky z menzových obedov. U nich je vďaka prihrievaniu helicobacter naozaj masovo rozšírený a následkom sú choroby z kuchárskeho povolania.

Už začínam aj celkom rozumieť tvrdeniu, že najzdravšia je domáca strava. Vysvetlenie je prosté – nedávno som sprevádzal vzácneho zahraničného hosťa po nočnej Bratislave a zaviedol ho do kedysi vychytenej reštaurácie. On si objednal viedeňský rezeň a ja hortobágy palacinky. Viete za akú dobu nám ich priniesli? Za neuveriteľných päť minút! Hneď som si spomenul na kedysi vychytenú reštauráciu v Hornej Strede, keď tam ešte končila diaľnica. Ponúkali všetko od morčacieho mäsa a servírovali mikrovlnkou doslova ledva zohriate.

Toto sú priam veľkovýrobne našich žalúdočných vredov, gastritíd, dyspeptických ťažkostí aj adenokarcinómov žalúdka.

 

Čo s tým?

Neviem. To plytvanie vyhadzovaného jedla by som oželel. Európa a USA majú nadbytok potravín. Ale, ak by sme chceli naozaj dlhšie žiť, museli by sme spomaliť. Viac sa venovať sebe a tomu ako si jedlo pripravujeme. Vyhýbať sa rýchlo-reštauráciám. A vyhodiť mikrovlnky. Dokážeme to?

 

P.S. Viac o dlhovekosti nájdete tu.

Politická samovražda R. Fica?

17.11.2025

Na začiatku svojej politickej kariéry Robert Fico vyhlásil, že si 17. november vlastne ani nevšimol. Veľmi neprezieravé vyhlásenie, keďže 99,99% nositeľov „vodičáku ku kariére“, ako sa vtedy volala stranícka knižka komunistickej strany, malo v tej dobe problém, či ju zahodiť hneď alebo až to prehrmí. On jediný nie? Prešlo 36 rokov a z USA a V. Británie platení [...]

Kampaň kriedových odkazov – šanca pre exhibicionistov

12.11.2025

České príslovie vraví: „Jména hloupých na všech slopích.“ U nás sú to tentoraz kriedové odkazy na chodníkoch. Tento sa objavil na našom sídlisku. Ale ja si nepamätám, že by niekto študentov umlčiaval. A tiež si neviem spomenúť, že by niečo múdre kedy vypotili. Hérostratos z Efezu bol spoločenská nula, ale trpel chorobnou ambicióznosťou. Chcel sa stať [...]

Farebné revolúcie začínajú akýmkoľvek nešťastím – aj železničným

11.11.2025

Ten scenár je známy už od jeho spustenia počas Arabskej jari a z CIA s MI6 dobre inštruovaní a hlavne financované politické mimovládky to zopakovali aj v ďalších krajinách. Najnovšie ten stokrát prevarený čaj skúšajú v Srbsku. A vždy sú za tým rovnako „dobre“ inštruované médiá. Scenáre farebných revolúcií vyžadujú krvavú obeť. To už máme za [...]

rusko moskva Červené námestie

Protivzdušná obrana zostrelila dron smerujúci na Moskvu, oznámil starosta

24.11.2025 12:33

Tamojšie tri letiská dočasne obmedzili prílety a odlety.

hasiči Praha, českí požiarnici, požiar

Halu na brnianskom letisku zachvátili plamene, zhorela budova s rozlohou približne 5 000 m²

24.11.2025 12:24

Škoda sa odhaduje na desiatky miliónov korún.

Kamzík vrchovský

Nedisciplinovaní turisti i predátori. Populácia kamzíka klesla o 15 %

24.11.2025 12:13

Viac ako 50 rokov trvajúci medzinárodný monitoring je podľa ochranárov kľúčový pre ochranu tohto endemického druhu.

taraba

Taraba pomáha oligarchom a ohrozuje stovky miliónov eur, tvrdia progresívci. Minister hovorí o hoaxoch a bludoch

24.11.2025 12:00, aktualizované: 12:34

Taraba sa podľa slov Stohlovej namiesto systémových riešení sústredí na pomoc Andrejovi Babišovi.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 748
Celková čítanosť: 6829946x
Priemerná čítanosť článkov: 9131x

Autor blogu

Archív

Odkazy